A, B, AB ili 0

Znate li koja je krvna grupa 'slabija' od ostalih i zašto?

Lifestyle 27.04.17, 11:58h

Znate li koja je krvna grupa 'slabija' od ostalih i zašto?
Krvna grupa odrednica je krvi bazirana na prisutnosti ili nedostatku naslijeđene antigenske supstance na površini eritrocita. No jeste li se ikada zapitali zbog čega uopće postoje četiri krvne grupe - A, B, AB i 0?

 

Različitost krvnih grupa, odnosno postojanje četiri krvne grupe A, B, AB i 0 ima veze s evolucijskom prednošću. No, pojasnimo prije što jednu krvnu grupu razlikuje od druge. 

 

Austrijski liječnik Karl Landsteiner 1900. otkrio je tri krvne grupe, A, B i 0. To je bilo ogromno otkriće te je Landsteiner 1930. osvojio Nobelovu nagradu za veliko postignuće u medicini. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i krvna grupa AB. 

 

Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih stanica eritrocita koji pomaže tijelu prepoznati koje su krvne stanice vaše. Dakle, ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donora krvne grupe B, antitijela u pacijentovu organizmu odbit će primljenu krv jer im ne odgovara. Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi što može ugroziti život pacijenta.

 

Donosimo i tri razloga zašto trebate znati svoju krvnu grupu.

 

Postoje dva glavna antigena koja okružuju okružuju eritrocite, zvani A i B. Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem tijelu nalaze se i A i B antitijela. Krvnoj grupi 0 pak nedostaje antigena A i B zbog čega će antitijela pacijenta s krvnom grupom 0 napasti antitijela krvne grupe A i B tokom transfuzije. Zbog toga osobe s krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe. Doznajte koje su prednosti i slabosti osoba s krvnom grupom 0.

 

Krvna grupa A najstarija je krvna grupa, a sve ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi čovjek preživio, odnosno odupro se određenim bolestima. Tako je prije pet miliona godina nastala krvna grupa 0, a ubrzo nakon nje krvna grupa B. 

 

Vjeruje se da su te mutacije preživjele zahvaljujući upravo svojoj otpornosti na određene bolesti. Naučnici su tako ustanovili da se stanice zaražene malarijom ne vežu lako s krvnom grupom B ili 0, što znači da su osobe s krvnom grupom 0 i B otpornije na malariju nego osobe s krvnom grupom A. Zato se može reći da je krvna grupa A "slabija" od ostalih.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI