Zbog smanjenog broja vakcinisane djece

Ljekari u strahu: BiH prijeti epidemija ospica?

Hronika 27.04.17, 08:07h

Ljekari u strahu: BiH prijeti epidemija ospica?
U Federaciji BiH prvom dozom MMR vakcine vakcinisano je 11.843 djece, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala

 

Vakcinacija djece najsigurnija je i najefikasnija preventivna mjera u suzbijanju različitih zaraznih bolesti.

 

Istakli su to epidemiolozi, koji su o važnosti vakcinisanja djece govorili jučer u Sarajevu povodom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije (ESI), koja traje od 24. do 30. aprila. Centralni naučni skup, kojem je prisustvovalo više od 80 stručnjaka, organizirali su Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i UNICEF-om, piše Avaz


Epidemiolozi ističu kako se roditelji ne bi trebali ustručavati od vakcinisanja djece, navodeći da se ozbiljne nuspojave javljaju znatno rjeđe nego komplikacije bolesti u slučaju nevakcinacije. 

 

S druge strane, roditelji iz straha zbog, kako tvrde, štetnih posljedica, djecu ne žele cijepiti. Da je to tako, pokazuju podaci koje su iznijeli učesnici skupa, navodeći da je posljednjih nekoliko godina smanjen broj vakcinisane djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo).

 

U Federaciji BiH prvom dozom MMR vakcine vakcinisano je 11.843 djece, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala.

 

- Usljed nedovoljnoga obuhvata MMR cjepivom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo je do epidemije morbila. Prijavljena su 5.103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano – podaci su Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH.

 

Stoga je na jučerašnjem skupu izražena bojazan da bi, zbog niskog obuhvata imunizacije, u budućnosti moglo doći do epidemija vakcinalno preventabilnih bolesti u FBiH. Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan naglasila je važnost održive pokrivenosti imunizacijom kroz kvalitetne zdravstvene sisteme koji dopiru do svakog djeteta.

 

- UNICEF u BiH je zabrinut zbog veoma niske pokrivenosti imunizacijom. Kao što smo nedavno mogli vidjeti na primjerima iz drugih dijelova Evrope, niske stope pokrivenosti mogu dovesti do javnozdravstvenih kriza, uključujući izbijanja epidemija morbila i drugih bolesti koje se mogu spriječiti - izjavila je Narajan.

 

Predstavnici ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH istakli su da je, zahvaljujući vakcinaciji, od 2010. do 2015. godine spriječeno najmanje deset miliona smrti.

 

- Vakcine su jedna od najboljih priča o uspjehu moderne medicine. Taj uspjeh izgrađen je na dugoj historiji istraživanja i inovacija - istakli su iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.


Osim u BiH, i Hrvatska se susreće sa smanjenjem broja vakcinisane djece. Hrvatski mediji prije dva dana izvijestili su da je nedovoljno vakcinisanje stanovništva protiv ospica dovelo do nekoliko teških slučajeva epidemije u Evropi prošle godine koja je pogodila djecu i mlađe odrasle osobe.

 

Naveli su da je tokom prva dva mjeseca 2017. u 14 evropskih zemalja zabilježeno više od 1.500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja nevakcinisanih osoba. Istaknuto je i da je u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Švedskoj udvostručio broj prijavljenih slučajeva bolesti u istom periodu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI