bogat program

Poznata turska glumica i Hari Varešanović zajedno na festivalu u Zenici

Kultura 26.04.17, 10:19h

Poznata turska glumica i Hari Varešanović zajedno na festivalu u Zenici
Program će obogatiti spektakularni koncert popularnog bh. pjevača Harija Varešanovića, a najavljen je i dolazak poznate glumice turske serije "Elif" Isabelle Damla Guvenilir

 

"Dječiji festival" u organizaciji Instituta Yunus Emre u Sarajevu bit će održan danas u Zenici, gdje će više od sedam hiljada djece iz sedam kantona koja uče turski u okviru projekta "Moj izbor je turski" imati priliku uživati u druženju i zabavi.

 

Program će obogatiti spektakularni koncert popularnog bh. pjevača Harija Varešanovića, a najavljen je i dolazak poznate glumice turske serije "Elif" Isabelle Damla Guvenilir.

 

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman kazao je da taj projekt traje još od 2011. godine te da je broj djece koja uče turski jezik porastao na sedam hiljada. Dodao je da se projekt ne sastoji samo od učenja turskog jezika, već od različitih aktivnosti kao što je takmičenje u pjevanju, sportu i još mnogo toga.

 

Također je dodao da će nastaviti s realizacijom projekta bratimljena škola, pojašnjavajući da oko 120 škola u BiH ima svoju bratsku školu u Turskoj te da se taj broj povećava. Naglasio je da je prošle godine oko 100 učenika posjetilo Tursku i obratno.

 

- Nastavit ćemo svoj rad, a najvažniji dio projekta je Dječiji festival koji traje već pet godina i to je nagrada za svu djecu koja uče turski jezik - zaključio je.

 

Festivalu će osim mnogih zvanica iz kulturnog i političkog života, prisustvovati i ministar civilnih polova BiH Adil Osmanović te ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

 

(FENA/mr)

 

BLIN
KOMENTARI