SA HITNE SJEDNICE

Upravni odbor: Drastičan pad prihoda BHRT-u, kršenje Zakona o RTV sistemu

Hronika 24.04.17, 18:52h

 Upravni odbor: Drastičan pad prihoda BHRT-u, kršenje Zakona o RTV sistemu
Upravni odbor zatražio je hitne sastanke s predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi nalaženja konkretnih rješenja koja će osigurati opstanak Radio-televizije Bosne i Hercegovine

 

Upravni odbor BHRT-a na današnjoj hitnoj sjednici razmatrao je drastičan pad prihoda ove medijske kuće zbog kršenja Zakona o javnom RTV sistemu BiH, odnosno odredbe o raspodjeli prihoda od RTV takse, saopćio je taj upravni odbor.

 

Upravni odbor zatražio je hitne sastanke s predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi nalaženja konkretnih rješenja koja će osigurati opstanak Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

 

Također, zatraženo je da menadžment BHRT-a u direktnim kontaktima s entitetskim servisima u narednih 30 dana pokuša riješiti međusobna potraživanja. U protivnom, menadžment BHRT-a će biti primoran da zatraži od nadležnih sudova donošenje privremene mjere kako bi spriječili FTV i RTRS da nezakonito zadržavaju prihod od RTV takse koji pripada BHRT-u, navedeno je u saopćenju.

 

Upravni odbor BHRT-a poziva sve subjekte javnog emitovanja u BiH na poštovanje Zakona o javnom RTV sistemu BiH na način da se sav prihod od takse uplaćuje na jedinstven račun, a ne, kao do sada, na račune entitetskih servisa, čime se krši član 23. Zakona.

 

U kakvoj je situaciji BHRT, najbolje pokazuje podatak da je do polovine aprila putem BH Telecoma uplaćeno 57.000 KM, a od Telekoma RS 60.000. To je za oko 200.000 KM manje u odnosu na mart ove godine. Istovremeno, FTV i RTRS i dalje zadržavaju sav prihod koji su naplatile njihove službe iako su po zakonu dužni 50 posto sredstava prebaciti BHRT-u.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI