Sutra kolektivna dženaza

Ispraćena tijela Vlaseničana: Najmlađa žrtva zločina 16-godišnji Jasmin Hurić

Hronika 21.04.17, 19:10h

Ispraćena tijela Vlaseničana: Najmlađa žrtva zločina 16-godišnji Jasmin Hurić
Među ubijenima, koji će sutra biti sahranjeni na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici je i 17-godišnji Mersed Dautović, a najstarija žrtva je 73-godišnji Bešir Čamdžić

 

Posmrtni ostaci pet vlaseničkih žrtava iz ispraćeni su danas ispred Komemorativnog centra u Tuzli i prebačeni u Šehidsko mezarje Rakita u Vlasenici, gdje će biti i pokopani sutra na 14. kolektivnoj dženazi.

 

Radi se o pet Vlaseničana koji su ubijeni tokom 1992. i 1995. godine, a ekshumirani tokom prethodnih godina iz masovnih grobnica na području općine Zvornik i to u Kozluku, na lokalitetu Kazan Bašča i na površini zemlje na lokalitetu Planinci. Dio tijela je ekshumiran i iz masovne grobnice Pelemiši na lokalitetu Trnovo u općini Šekovići.

 

Petoricu Vlaseničana je ispratila rodbina, te sugrađani, koji su uspjeli preživjeti etničko čišćenje u Vlasenici.

 

Najmlađa žrtva koja je dans ispraćena iz Tuzle je 16-godišnji Jasmin Hurić, koji je ubijen 1992. godine na području općine Zvornik, gdje je odveden iz Vlasenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekhsumirani 2013. godine na lokalitetu Planinci.

 

Drugi maloljetnik, godinu dana stariji Mersed Dautović, također je ispraćen na vječni smiraj u vlaseničko mezarje Rakita. On je, prema izjavama svjedoka, ubijen je na području Šekovića, gdje su pronađeni i ekshumirani njegovi posmrtni ostaci 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši.

 

Najstarija ispraćena žrtva je Bešir Čamdžić, koji je ubijen 1995. godine u 73. godini života, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kozluk 2015. godine.

 

Osim ove trojice, u Vlasenicu su ispraćeni i 35-godišnji Muradif Kolarević i 53-godišnji Jakup Hrnjić, koji su ekshumirani iz masovne grobnice Kazan Bašča.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI