Deset razlika

Evo po čemu Samsung Galaxy S8 zasad šije bilo koji iPhone

Tehno 16.04.17, 19:58h

Evo po čemu Samsung Galaxy S8 zasad šije bilo koji iPhone
Niste sigurni hoćete li kupiti iPhone ili Android? Pogledajte pregled deset značajki koje novi Samsungovi top modeli već nude, a koje Appleovi smartfoni još nemaju

 

Nakon mjesci glasina i curenja informacija Samsung je napokon predstavio svoje nove top modele pametnih telefona Galaxy S8 i S8+. Puni su zanimljivih noviteta, no evo po čemu se razlikuju od sadašnjih Appleovih smartfona.

 

Beskonačni (Infinity) zaslon

 

Dok u Appleu već tri godine zaredom koriste isti dizajn zaslona, Samsung je otišao korak dalje i isporučio QHD SAMOLED zaslon koji se proteže od ruba do ruba Galaxyja S8 i S8+. Tačnije, prednja strana oba uređaja sastoji se od 83 posto zaslona, a novost je to što su drastično smanjeni obrubi pri vrhu i dnu zaslona.  

 

Zakrivljeni rubovi

 

Prvi Samsungovi pametni telefoni sa zakrivljenim rubovima možda su i bili na razini vica, no sad to više nisu. Zbog simetričnih zakrivljenih staklenih rubova sprijeda i starga Galaxy S8 i S8+ djeluju tanje nego što doista jesu. 

 

Mobitel kao računalo

 

Galaxy S8 i S8+ korak su bliže budućnosti u kojoj ćemo računala nositi u džepu. Uz njih je predstavljen dock DeX pomoću kojeg je Samsungove perjanice moguće spojiti s monitorom, računalnim mišem i tipkovnicom. Južnokorejski proizvođač je svoje aplikacije optimizirao za korištenje u desktop načinu rada, a isto vrijedi i za brojne druge (poput, recimo, Microsoft Officea).

 

Skener rožnice oka

 

Apple je bio predvodnik u uvođenju čitača otiska prsta u smartfone, ali Samsung je u Galaxy S8 i S8+ dodao i senzor za skeniranje rožnice oka, preuzet iz zlosretnog Galaxyja Note 7.

 

Prepoznavanje lica

 

Još jedna biometrijska sigurnosna značajka, dodana nadograđenoj prednjoj kameri s osam megapiksela. Zasad ju je moguće koristiti samo za otključavanje Galaxyja S8 i S8+. 

 

Bixby i Google Assistant

 

Nove Samsungove perjanice dolaze s dva digitalna asistenta - Googleovim Assistentom i njihovim Bixbyjem. Korisnici Applea imaju pristup drugim virtualnim asistentima, ali oni nemaju pristup ključnim komponentama operativnom sustava iOS. 

 

Bixby Vision

 

Bixby Vision koristi prepoznavanje objekata i teksta te lokacijske podatke kako bi osobnom digitalnom asistentu dodao nove značajke, poput pružanja dodatnih informacija o onome što prepozna, a može i obaviti prijevod u stvarnom vremenu za više od 50 jezika. Otvoren je za sve zainteresirane razvojne programere, pa očekujemo kako će biti puno zanimljivih aplikacija.

 

Novi 10-nanometarski procesor

 

Apple je poznat po odličnim čipovima za pametne telefone, ali Samsung sa Snapdragonom 835 i Exynosom 8895 ima hardver kojim bi ga mogao zasjeniti po izvedbi i učinkovitosti. Jabučari također razvijaju svoj 10-nanometarsko rješenje, no nećemo ga vidjeti prije septembra. 

 

Bežično punjenje

 

Još jedna značajka koju ćemo vidjeti tek na idućoj generaciji iPhonea, a koju Samsung već ima. Galaxy S8 i S8+ dolaze s podrškom za standard Qi i Samsungovu tehnologiju bežičnog punjenja.

 

Brzo punjenje

 

Galaxy S8 i S8+ dolaze s ugrađenom podrškom za brzo punjenje baterija kapaciteta 3.000 i 3.500 mAh. Vlasnici iPhonea i dalje moraju kupovati adaptere koji će im mobitele napuniti nešto brže. 

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI