Stradalo 116 civila bošnjačke nacionalnosti

Danas obilježavanje 24. godišnjice zločina u Ahmićima

Hronika 16.04.17, 10:33h

Danas obilježavanje 24. godišnjice zločina u Ahmićima
Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne

 

S porukom "Da se ne zaboravi i ne ponovi, u selu Ahmići kod Viteza danas će biti obilježena 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.

 

U Udruzi građana žrtava rata "16. april" ističu kako se još traga za tijelima 29 žrtava, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

 

- Pozivamo sve one koji bilo šta znaju da nam jave, te pomognu da pronađemo svoje najmilije. Od prošle godine smo imali samo jednu identifikaciju, te još tragamo za 29 osoba - kazao je Feni predsjednik Udruge Elvedin Kermo.

 

Kermo je, također, istaknuo kako su stanovnici Ahmića nezadovoljni dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ovaj zločin jer su, kako kaže, pred sudovima odgovarali uglavnom naredbodavci.

 

- Kako ćemo biti zadovoljni kad su odgovarala samo dvojica direktnih izvršitelja, a ubijeno je 116 osoba - istaknuo je.

 

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

 

Za zločine u Ahmićima Sud BiH je na deset godina zatvora osudio zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a Paška Ljubičića.

 

Program obilježavanja 24. godišnjice stradanja u Ahmićima počet će danas u 11:30 sati u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, a bit će nastavljen vjerskim obredima u Starom Vitezu, te u Ahmićima.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI