NIJE POZNAT PO BIZNISU, ALI JESTE...

Afrički Brus Li u Sarajevu gradi novi stadion Koševo, hotele i tržni centar: Ko je Dominique M. Saatenang?

Biznis Klub 10.04.17, 10:29h

Afrički Brus Li u Sarajevu gradi novi stadion Koševo, hotele i tržni centar: Ko je Dominique M. Saatenang?
Dominique M. Saatenang je figura koja je poznata širom svijeta, ali ne po biznisu, već po tome što je, kako navode strani portali, prvi Afrikanac koji je postao šaolin majstor i član Šaolin hrama

 

Izvor: BiznisInfo.ba

 


Iz sarajevske Opštine Centar prije nekoliko dana je saopšteno da su kineske kompanije zainteresirane da grade novi stadion Koševo i da izgrade prateće sadržaje poput hotela, tržnog centra, podzemnih garaža itd.


Iz Općine je tada rečeno da je obavljen razgovor sa Dominiqueom M. Saatenangom, koji je zastupnik kineskih kompanija Powerchina (Power Construction Corporation of China) i China Construction.


Saatenang je predao pismo namjere koje su ove dvije kompanije uputile na adresu Općine Centar za projekt modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase” na Koševu sa pratećim sadržajima.


BiznisInfo je istražio ko stoji iza ovih imena i došao do zanimljivih saznanja.


Dominique M. Saatenang je figura koja je poznata širom svijeta, ali ne po biznisu, već po tome što je, kako navode strani portali, prvi Afrikanac koji je postao šaolin majstor i član Šaolin hrama.


On sa grupom izvodi performanse koji se sastoje od borilačkih vještina, ali i drugih elemenata koji su dio drevne vještine, uključujući zabadanje oštrih kopalja u tijelo.


Zbog toga ima nadimak Afrički Brus Li, što se navodi i na njegovoj zvaničnoj internet stranici.

 

dominique-m-saatenang-2


No, on je ujedno i poslovni čovjek i potpredsjednik je Kinesko-afričke asocijacije investitora, ali i drži predavanja na univerzitetima širom svijeta. Saatenang je rođen u Kamerunu, a školovao se u Kini gdje je i razvijao svoj poslovni upjeh.   


S druge strane, kompanija Powerchina (The Power Construction Corporation of China) za koju je iz Opšine Centar rečeno da želi graditi ove objekte, pravi je gigant, bar prema onome što se navodi na njenoj internet stranici. Kompanija se uglavnom bavi energetskim projektima ali investira i u druge oblasti, poput izgradnje infrastrukture.


Firma se bavi investiranjem, dizajnom, izgradnjom, trgovinom nekretninama, finansijama itd.


Sredinom 2015. godine kompanija je imala ukupnu aktivu od 70,4 milijarde dolara i 200.000 uposlenika.


Godišnji prihodi u 2014. godini su iznosili 42,4 milijarde američkih dolara, navodi se na internet stranici ove kompanije.


Do kraja juna 2015. kompanija je realizirala 1.565 projekata u 110 zemalja. Rangirana je na 253. mjesto liste Fortune 500 najvećih svjetskih kompanija u 2015.


Podsjetimo, tokom Saatenangove posjete Sarajevu prije nekoliko dana, on se susreo sa savjetnikom načelnika opštine Centar Mustafom Resićem.

 

dominique-m-saatenang-3


“Sam stadion Koševo ne može ekonomski vratiti ulaganja u njegovu modernizaciju, pa je stoga potrebno uz stadion napraviti i hotel, tržni centar, podzemne garaže i druge prateće objekte koji donose finansijsku dobit. Stadion na Koševu predstavlja objekat koji ima izuzetno povoljan položaj u ovom gradu i stoga je jako interesantan za ulaganje. Riječ je o projektu koji ne predstavlja samo modernizaciju stadiona nego i razvoj privrede i nova zapošljavanja”, objasnio je Resić.


Saatenang je ovom prilikom naglasio da je za njih posebno bitno da Općina Centar uradi model finansiranja ovog projekta te finansijsku konstrukciju sredstava koja su potrebna potencijalnim investitorima.


S tim u vezi Općini je ponuđeno iskustvo ovih kineskih kompanija u izradi takvih dokumenata, jer iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata.


Općina Centar je pokrenula aktivnosti na objavi javnog konkursa za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacionog plana Zetra, što je prvi korak ka realizaciji ovog projekta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

*************************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!

BLIN
KOMENTARI