Vijeće ministara BiH

Začuđeni smo izjavom ministra Mektića, posljednja telefonska sjednica je održana u skladu s procedurom

Front 10.04.17, 09:58h

Začuđeni smo izjavom ministra Mektića, posljednja telefonska sjednica je održana u skladu s procedurom
Rezultati glasanja su bili isti i na redovnoj i na telefonskoj sjednici – zakoni su, u skladu sa važećim procedurama, usvojeni većinom glasova članova Vijeća ministara BiH, naglašava se u saopćenju

 

Svi članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bili su obaviješteni o dnevnom redu telefonske sjednice održane 6. aprila na identičan način kao i za sve prethodno održane sjednice istog karaktera.

 

Prijedlog dnevnog reda, kao i tehnički dio procedure održavanja sjednice su utvrđeni i provedeni od ovlaštenih osoba, navedeno je u današnjem saopćenju Vijeća ministara BiH, u kojem također stoji da su začuđeni izjavom ministra sigurnosti Dragana Mektića da posljednja telefonska sjednica Vijeća ministara BiH nije održana u skladu s procedurom.

 

- Na telefonskoj sjednici su prijedlozi četiri zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda,  Zakon o o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o osiguranju depozita u bankama BiH,  koji su ranije usvojeni na redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, usklađeni s mišljenjem  Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH, i to u dijelu, ne suštinskih, nego nomotehničkih ispravki - ističe se u saopćenju.

 

Dodaje se da su svi ministri dobili obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je jasno naglašeno "da je u pitanju isti tekst zakona koji su usvojeni na redovnoj sjednici, uz nomotehničke ispravke u skladu s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH, a koje je Vijeće ministara BiH bilo dužno ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica.

 

- Rezultati glasanja su bili isti i na redovnoj i na telefonskoj sjednici – zakoni su, u skladu sa važećim procedurama, usvojeni većinom glasova članova Vijeća ministara BiH - naglašava se u saopćenju.

 

Stoga, kako se dodaje, zaista začuđuje stav ministra Mektića, posebno imajući u vidu da su i ranije, mada dosta rijetko, održavane telefonske sjednice na kojima su glasali svi ministri u Vijeću ministara  BiH, kao i da su jednoglasno usvojeni svi zapisnici s takvih sjednica.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI