20. APRILA NA KANALIMA BHRT-a

Specijalni cjelodnevni program povodom 72. godišnjice RTV emitovanja u BiH

Mediji 10.04.17, 10:03h

Specijalni cjelodnevni program povodom 72. godišnjice RTV emitovanja u BiH
Ovaj datum ubilježen je i kao datum početka rada Javnog RTV servisa u BiH, a povodom 72. godišnjice, BHRT će u ponedjeljak, 10. aprila emitovati specijalni cjelodnevni program “BHRT za sve“ kojim će se obilježiti ovaj značajni jubilej

“Ovdje Radio Sarajevo! Smrt FAŠIZMU – Sloboda NARODU”, čuvene su riječi, spikera i tehničara, Đorđa Lukića Cige, koje su 10. aprila 1945. godine označile početak rada radija Sarajevo. Ovaj datum ubilježen je i kao datum početka rada Javnog RTV servisa u BiH, a povodom 72. godišnjice, BHRT će u ponedjeljak, 10. aprila emitovati specijalni cjelodnevni program “BHRT za sve“ kojim će se obilježiti ovaj značajni jubilej.

 

Uz posebno kreirane tematske emisije, gledatelji će imati priliku pratiti i žive programe u jutarnjem i popodnevnom terminu te pregledati najznačajnije programe koje je RTV servis Bosne i Hercegovine proizveo kroz svoju historiju.


“Cjelodnevnim programom zajedno sa našim gledateljima evocirat ćemo uspomene i pokazati šta je sve stvarala ova kuća, kakve programe je proizvodila, kakve manifestacije prenosila i na koncu, koliko je i zašto važan opstanak Javnog servisa u BiH“, istakla je izvršna urednica Specijalnog programa, Lejla Zvizdić te dodala da će tokom dana gosti biti poznata TV lica i renomirani radijski novinari.

 

“Posebnu pažnju želimo pružiti ljudima koji su ovu kuću gradili godinama i svojim radom ostavili jak pečat u historiji njenog postojanja. Svoje priče i anegdote sa gledateljima će podijeliti starije i mlađe generacije naših kolega iz informativnog, sportskog, kulturnog i muzičkog programa“, rekla je Zvizdićeva te naglasila da će 10. aprila Tema dana biti posvećena aktuelnom stanju u BHRT-u.


Specijalni program “BHRT za sve“ počet će već u 6:00 muzičkim programom “Pjesme za sva vremena“ u kojem će se gledatelji moći prisjetiti svih antologijskih pjesama nastalih na tadašnjoj TVSA. Muzički program nastavit će se u 11:00 emisijom “Antologija sevdaha“.


Jutarnji program BHRT-a “Jutro za sve“ jednim dijelom će također biti posvećen godišnjici RTV emitovanja u BiH, a tokom dana tu su i emisije “Kad' smo bili mali“ o najboljim dječijim emisijama rađenih u ovoj kući te “Vremeplov radio i TV drame u BiH“ i “Dokumentarna baština“ koji su uz informativni program dva najznačajnija programska segmenta svih godina. Ovom prilikom emitovane će biti i emisije “Historijat RTV emitovanja u BiH“ o razvoju radio-televizije, “BH film jučer, danas, sutra“ o filmskom programu, “Naučna misao kroz objektiv“ o naučnim emisijama, a gledatelji će imati priliku vidjeti i omaž svim predstavnicima iz BiH na Eurosongu, kako onim koji su nastupali za nezavisnu BiH, tako i onim koji su predstavljali bivšu Jugoslaviju.

 

U poslijepodnevnom terminu od 16:00 do 19:00, BHRT će emitovati i Specijalni otvoreni program, koji će se kombinovano realizovati i emitovati iz studija BHT1 i BH radija, uz živa javljanja reportera sa starijim kolegama koji svjedoče o dugogodišnjoj historiji i baštini Javnog servisa. Dan će programski zatvoriti kultni film “Ovo malo duše“ čiji je producent TVSA, a čije će emitovanje početi u 21:40 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI