Zbog ogromnih gužvi

Hrvatska obustavila detaljne provjere na granici, aktivirane ciljane

Hronika 09.04.17, 09:50h

Hrvatska obustavila detaljne provjere na granici, aktivirane ciljane
Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima

 

U petak je na snagu stupila Uredba Evropskog parlamenta i Vijeća od 15. marta 2017. godine o izmjeni Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.

 

Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Evropske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

 

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

 

Tokom jučerašnjeg dana (8. april 2017.) Dimitris Avramopoulos, povjerenik Evropske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

 

Na graničnim prijelazima u putničkom i teretnom prometu čekanja sad nisu duža od 30 minuta, saoopćio je u nedjelju HAK.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI