PRESUDA DO KRAJA GODINE

Sa suđenja u Hagu: Pustite odmah Ratka Mladića, prije nego bude prekasno!

Hronika 07.04.17, 18:27h

Sa suđenja u Hagu: Pustite odmah Ratka Mladića, prije nego bude prekasno!
Mladićevi advokati su haškim sudijama poslali podnesak u kojem su zatražili da odbace stavove tužilaca koji su se protivili Mladićevom puštanju na privremenu slobodu

 

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da odbaci stav tužilaca i odobri privremeno puštanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) na liječenje u Rusiju, navodeći da bi u suprotnom "moglo biti prekasno".

 

- Molimo da djelujete brzo, i pravilno, prije nego bude prekasno i da prihvatite, zbog svih razloga koje smo naveli, prijedlog odbrane - navodi se u podnesku koji potpisuju advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić, prenosi BIRN-Justice Report. 

 

Mladićevi advokati su haškim sudijama poslali podnesak u kojem su zatražili da odbace stavove tužilaca koji su se protivili Mladićevom puštanju na privremenu slobodu.

 

U podnesku Lukić i Ivetić navode da su "šokirani i razočarani" stavom tužilaca prema Mladićevom zdravlju, koje je prema njima, "najozbiljnije ugroženo".

 

- Da zdravtsveno stanje Ratka Mladića nije tako dramatično, stav tužilaca bi se mogao nazvati i komičnim - navodi se u podnesku.

 

Branioci su istakli da Mladić ima pravo na prezumpciju nevinosti, da su drugi optuženici puštani na slobodu zbog zdravstvenih tegoba, kao i da garancije Rusije trebaju dati težinu zahtjevu za puštanje na liječenje.

 

- Časne sudije, sada je na Vama da preduzmete hitne korake i spriječite fatalni kraj koji rizikujemo zbog trenutnog stanja i tretmana Mladića - navode advokati.

 

Mladićeva odbrana je prošlog mjeseca zatražila da optuženi bude pušten na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv sudija.

 

Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor ističući da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Kako se navodi u odgovoru tužilaca, Mladić u haškom pritvoru dobiva “redovnu i adekvatnu zdravstvenu njegu” a činjenica da je bio bjegunac 16 godina prije svog hapšenja “predstavlja značajan rizik da će odbiti da se vrati pred Tribunal ukoliko bude pušten”.

 

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Suđenje mu je počelo 2012., a u pritvoru se nalazi od maja 2011. godine.

 

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

 

(Fena/ad)

BLIN
KOMENTARI