Šestoaprilska izložba

Nagrađeni članovi ULUPUBiH na izložbi Collegium artisticuma: Ko su dobitnici nagrada?

Kultura 06.04.17, 14:55h

Nagrađeni članovi ULUPUBiH na izložbi Collegium artisticuma: Ko su dobitnici nagrada?
Na izložbi su učestvovala 82 člana i članice ULUBiH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a. Na otvaranju dodijeljene su nagrade i Grand Prix najboljim stvaraocima

 

Nagradu GRAND PRIX, na tradicionalnoj godišnjoj Šestoaprilskoj izložbi Collegium artisticuma, dobila je Nataša Perković za kolekciju namještaja od punog drveta, odnosno trpezarijski sto i stolicu ELLE.

 

Šestoaprilska izložba, koja je posvećena obilježavanju Dana grada Sarajeva, otvorena je u galeriji Collegium artisticum.

 

Na izložbi su učestvovala 82 člana i članice ULUBiH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a. Na otvaranju dodijeljene su nagrade i Grand Prix najboljim stvaraocima.

 

Od članova ULUPUBiH nagrađeni su i Halida Emrić za keramiku Una iz mog sna, Adisa Vatreš Selimović za scenografiju i kostim Maestro i Margarita, Čedomir Kostović za plakat No-T, Saša Vidaković za vizuelni identitet MOBY, Aleksandra Nina Knežević za ilustraciju bojanki, Amra Zulfikarpašić i Mila Melank za projekat Pišem ti bosančicom i Imrana Kapetanović za fotografije Skojevka Minka.

 

Godišnja  izložba „Collegium artisticum“ održava se od 1975. godine, posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena i uime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa „Collegium artisticum“. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) - zajednički organizuju izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova.

 

Collegium artisticum je desetljećima najrespektabilniji prikaz likovnog života u Bosni i Hercegovini, izložba koja svojom selektivnošću promovira kvalitet i u znatnoj mjeri, trasira kriterije kreativnog angažmana umjetnika.

 

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Slobodan Samardžić Sam, Ognjenka Finci i Nedim Mutevelić, saopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI