Borba za spas koncerna

Plenković i Alvarez poručili: Građani trebaju kupovati u Agrokoru

Biznis Klub 06.04.17, 08:45h

Plenković i Alvarez poručili: Građani trebaju kupovati u Agrokoru
Alvarez je izvijestio da se tokom dana susreo sa ključnim dobavljačima, kao i da s njim žele razgovarati brojni predstavnici dobavljača, što smatra uistinu dobrim znakom, a sreo se i s brojnim vjerovnicima te imao sastanke i s upravom koncerna

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković i glavni direktor za restrukturiranje "Agrokora" Antonio Alvarez III ocijenili su u srijedu navečer nakon sastanka u Banskim dvorima da je najvažnije vraćanje povjerenja u koncern, kako od strane vjerovnika, tako i dobavljača i kupaca.

 

"Mislim da je to najbitnija poruka hrvatskoj javnosti, medijima i za sve aktere u ovoj cijeloj situaciji - od ljudi koji su zaposleni u koncernu, dobavljača, vjerovnika, najšire javnosti, svim akterima koji žele određeno rješenje: najbitnije je da se u ovom trenutku i zakonskim okvirom i signalom prema potencijalnim kreditorima pošalje poruka povjerenja, poruka restrukturiranja, poruka dugoročne održivosti poslovanja kompanije i poruka stabilnosti hrvatskog gospodarstva", rekao je Plenković.

 

To je ključ, istaknuo je premijer nakon sastanka s Alvarezom za kojega kaže da ima impresivne reference i radi, kako je rekao, što bi svaki dobar upravljač u ovom trenutku nastojao učiniti za kompaniju.

 

Zato smatra razgovor vrlo korisnim  kako za Vladu - da ima jasnu sliku koji su sljedeći koraci, a isto tako i za Alvareza - kako bi znao namjere Vlade s novim zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu.

 

Hrvatski premijer vjeruje da će i ovaj sastanak pridonijeti ukupnoj  stabilizaciji stanja vezanog uz Agrokor.

 

Premijer kaže kako je sastanak pokazao da su Vladine procjene i planovi vrlo podudarni s promišljanjem i savjetima koje Alvarez daje "Agrokoru". Važna je strpljivost svih aktera, a Vlada je, kaže, spremna raditi u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i poreznih obveznika.

 

Na novinarsko pitanje je li još uvijek "A" ili "B" scenarij ili je moguća kombinacija "standstilla" i Vladinog prijedloga zakona poznatijeg kao lex Agrokor, premijer odgovara kako su moguća oba.

 

"Svi akteri imaju sve mogućnosti da iskoriste vrijeme koje je na raspologanju za postizanje dogovora", rekao je objasnivši kako bi taj dogovor podrazumijevao "prije svega moratorij na tražbine od strane vjerovnika, promjene poput ove, koju već simbolizira i prisutnost gospodina Alvareza u smislu upravljanja koncernom i procesom njegovog restrukturiranja".

 

"Činjenica je, ako bi došlo do svježe likvidnosti, koja bi u jednom roku koji je pred nama, normalizirala poslovanje kompanije, a to znači isplate dobavljačima, pa time izglednu deblokadu kompanije naravno i poreznih obveza, generiralo bi se povjerenje. Želim naglasiti riječ povjerenje. Ona je ključna za pravi iskorak iz situacije u kojoj smo danas. Tada, naravno, uz odgovarajuće restrukturiranje postoji mogućnost da do plana "B" (primjene zakona) ne bi trebalo ni doći", rekao je.

 

A koraci u eventualnim scenarijima "A" (standstill) i "B" (lex Agrkor) bili bi vrlo vrlo slični, rekao je Plenković. "Model restrukturiranja kompanija u poteškoćama u ovakvoj situaciji koristi najbolje prakse i iskustva koja su se pokazala uspješnima i zato sam rekao na početku da određene ideje koje je sugerirao gospodin Alvarez se u vrlo velikoj mjeri podudaraju s namjerom i eventualnim planom do kojeg bi došlo u slučaju provedbe i aktivacije zakona o kojem u ovom trenutku raspravlja Sabor, a sve u najboljem interesu hrvatskoga gospodarstva".

 

Alvarez je kazao kako je situacija u "Agrokoru" jedna od najtežih situacija s kojom se do sada on i njegov tim susreli te je na pitanje novinara kazao kako je on odgovoran za sve što je vezano uz restrukturiranje "Agrokora" i da ima slobodne ruke u svojim aktivnostima, no nije htio govoriti o detaljima istaknuvši kako mu je glavni cilj osigurati likvidnost kompanije.

 

Novinare je, naime, zanimalo ko vodi "Agrokor" i ko donosi glavne odluke, on ili Ivica Todorić, a Alvarez odgovara: "Kad je riječ o pitanjima restrukturiranja ja sam zadužen, razgovaram s dionicima, zajedno sa svojim timom. Radimo također s upravom, no moram reći da nisam osjetio nikakva ograničenja i da imam slobodne ruke u tim aktivnostima". Najvećim problemom smatra gubitak povjerenja. "Da nije došlo do tog gubitka povjerenja mogli bi reći da kompanija posluje i radi običajno", rekao je.

 

Na pitanje novinara zna li se ko bi od vjerovnika trebao osigurati 300 miliona eura hitno potrebnih za funkcioniranje koncerna, a što se spominje u standstill sporazumu, Alvarez odgovara kako je obavio razgovore s brojnim vjerovnicima te je naveo da je dobio pismo od jednog vrlo velikog vjerovnika. "Riječ je o tome da oni rade na tome, razmišljaju o tome. (…) Ideja je da se sastanemo i o tome razgovaramo. I moram priznati da je to vrlo ohrabrujuća vijest i to sam rekao i premijeru", kazao je.

 

"Ne želim komentirati u ovom trenutku poteze koje činimo i planiramo činiti u budućnosti. Moj je cilj osigurati likvidnost kompanije", odgovorio je, pak, na pitanje novinara je li došlo do zastoja zato što onaj ko treba odobriti novac potreban za likvidnost koncerna traži određena jamstva da će imati prvenstvo naplate iako to hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa, kao i pitanje je li njegova odluka bila da se smijene uprave "Konzuma" i "Merkatora".

 

"Ne bih govorio o pojedinostima financiranja, samo ću reći da smo postigli određeni napredak, da su razgovori u toku", rekao je također.

 

Alvarez je izvijestio da se tokom dana susreo sa ključnim dobavljačima, kao i da s njim žele razgovarati brojni predstavnici dobavljača, što smatra uistinu dobrim znakom, a sreo se  i s brojnim vjerovnicima te imao sastanke i s upravom koncerna.

 

Premijeru je, kaže, objasnio aktivnosti koje provode te ciljeve, a to je, naglašava, u prvom redu stvaranje stabilne situacije "u kojoj će 'Agrokor' ne samo preživjeti nego će i procvjetati".

 

O Vladinom prijedlogu zakona kazao je da su mu pravni stručnjaci objasnili temeljna načela "koja zapravo postoje u nekim drugim zakonodavstvima".

 

"I iako možda sam zakon nije do kraja detaljno definiran, postoje još nekakve stvari koje svakako treba finalizirati i to će se učiniti u toku, međutim glavni elementi su ovdje. Ono na što se želimo mi usredotočiti je zapravo zadržati fokus na osnovnom poslovanju kompanije jer u razdoblju nesigurnosti čovjek vrlo lako izgubi fokus. Naš je cilj biti fokusiran i nastaviti raditi, osigurati da zaposlenici nastave pružati usluge koje su pružali i do sada svojim kupcima. Jednako tako da se zapravo potakne kupnja među građanima Republike Hrvatske", rekao je te najavio daljnje razgovore sa svim dionicima.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI