Nakon hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Tegeltija: Danas je u Sarajevu sahranjena Reformska agenda

Front 05.04.17, 14:24h

Tegeltija: Danas je u Sarajevu sahranjena Reformska agenda
Naveo je i da na nivou BiH ne postoji parlamentarna većina te da se mora izaći iz novonastale krize

 

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da je skupštinska većina na nivou Bosne i Hercegovine odgovorna za propast Reformske agende i aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

 

-Nakon današnjeg glasanja u Predstavničkom domu parlamenta BiH razumio sam da je Reformska agenda 'sahranjena'. To mora da zna međunarodna zajednica koja je i kredirala tu agendu, a mi smo je podržali – ustvrdio je Tegeltija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Nakon što poslanici u Predstavničkom domu BiH nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kao i da bude razmatran po skraćenoj proceduri, Tegeltija je dodao da “osim što je u parlamentu BiH takvim glasanjem 'sahranjena' Reformska agenda, završen je i aranžman s MMF-om”.

 

-Mislim da BiH više nema aranžman s MMF-om – rekao je entitetski ministar finansija.

 

Tvrdi da ova situacija neće ugroziti javne finansije RS-a, jer je, kako navodi, budžet funkcionisano i bez kredita MMF-a u proteklih nekoliko mjeseci, uz traženje sredstava iz drugih izvora.

 

Naveo je i da na nivou BiH ne postoji parlamentarna većina te da se mora izaći iz novonastale krize.

 

BiH treba, dodao je, da prestane da obmanjuje javnost i međunarodne faktore o podršci Reformskoj agendi, jer ne postoji većina da se usvoje obaveze definisane tim dokumentom.

 

Pozvao je i Savez za promjene da se ne krije iza poljoprivrednika, pričama da će biti ugroženi povećanjem akciza na gorivo, te potvrdio da će Vlada RS-a osigurati dodatnih 10 miliona KM za potrebe regresiranog goriva za ratare u RS-u.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI