INFORMACIJE IZ RAK-A

Uvode se nova pravila i nove kazne za radio i tv stanice u BiH: Mora se zavesti red na tržištu!

Hronika 04.04.17, 15:26h

Uvode se nova pravila i nove kazne za radio i tv stanice u BiH: Mora se zavesti red na tržištu!
Direktor RAK-a Predrag Kovač za Fenu je kazao da je svrha ovog i serije sastanaka koji će uslijediti da se 'industrija', odnosno imaoci dozvola RAK-a informiraju o svemu onome što je ova agencija uradila i onim što slijedi, s fokusom na novi Pregled povreda i odgovarajućih kazni koji bi trebao odgovoriti na aktuelne izazove i potrebe

 

U organizaciji Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u Sarajevu je danas održan savjetodavni sastanak s nositeljima dozvola televizijskih i radiostanica na kojem je predstavljen revidirani Pregled povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, a koji je u međuvremenu usvojilo Vijeće ministara BiH.

 

Radi se o dokumentu/pravilniku koji je stupilo na snagu početkom 2017., a sudionici sastanaka su informirani i o stanju u pogledu poštivanja propisa RAK-a te konsultirani o modalitetima djelovanja u vezi s radiofrekventnim spektrom.

 

Direktor RAK-a Predrag Kovač za Fenu je kazao  da je svrha ovog i serije sastanaka koji će uslijediti da se 'industrija', odnosno imaoci dozvola RAK-a informiraju o svemu onome što je ova agencija uradila i onim što slijedi, s fokusom na novi Pregled povreda i odgovarajućih kazni koji bi trebao odgovoriti na aktuelne  izazove i potrebe.

 

Cilj je, kako je istaknuo, sređivanje stanja na tržištu, uključujući i FM frekvencije, odnosno reguliranje kompletnog prostora BiH, te preventivno djelovanje da bi se prekršaji sveli na najmanju moguću mjeru.

 

Kada se radi o sankcijama koje su značajno pooštrene, Kovač navodi da je temeljni princip da su sva kršenja koja su se dosad pojavljivala obuhvaćena novim Pregledom povreda i odgovarajućih kazni.

 

- Inače, najizraženija kršenja kod elektronskih medija tiču se oblasti komercijalnih komunikacija, a kada se radi o distributerima, odnosno drugim elektronskim komunikacijama onda veliki problem u ovom trenutku u BiH jeste nelegalna gradnja mreža - precizira direktor RAK-a.

 

Šef Odsjeka RAK-a za regulaciju tržišta Nedžad Eminagić naglašava da je intencija da se uspostave jednaki odnosi za sve operatore, te da određena kretanja pokazuju da je došlo do poremećaja na tržištu, prije svega,  u oblasti zakonitosti operatora, a što se najčešće manifestira  u oblasti izgradnje mreža.

 

Takvo stanje je, kako navodi, dovelo do povećanja raspona kazni, tako da je sada maksimalna kazna za operatore koji pružaju usluge dignuta na zakonom određeni nivo, odnosno na 150.000 KM.

 

- Naša namjera nije da vršimo represiju/kažnjavanje, ali s obzirom na zatečeno stanje određeni subjekti će morati biti sankcionirani, što će za ubuduće imati preventivni karakter - navodi Eminagić u izjavi za Fenu.

 

Istovremeno, smatra da je neophodno uspostaviti principijelnost na tržištu, odnosno izjednačiti poziciju telekom-operatora tako da svi podliježu istim kriterijima i zakonskim uzusima.

 

U tom kontekstu podsjeća da je Zakon o komunikacijama donesen 2002. godine, te da otada nikada u kaznenom dijelu nije mijenjan, a da je praksa drugih zemalja da se kazne vežu za obrt, odnosno obim poslovanja operatora i težinu prekršaja.

 

Eminagić pojašnjava da je posebna 'problematika' kvalitet tih mreža i usluga, s obzirom na brzi napredak tehnologije i nove prijetnje, uključujući i ugrožavanje privatnosti i sigurnosti, ukoliko se radi o nelegalno izgrađenim mrežama, dok je sam korisnik u zabludi da ima legalnu uslugu, bez koje sasvim izvjesno može ostati, ako dođe do intervencije države u tom pogledu.

 

Po njegovim riječima, situacija na terenu svjedoči da je riječ o hiljadama korisnika usluga, pravnih i fizičkih osoba koji koriste telefoniju, internet, kablovsku televiziju...,koji usluge koriste putem ilegalno izgrađene mreže, a što govori o tome da je došlo do propusta lokalnih organa, prije svega inspekcijskih.

 

- Sve to zahtijeva da se ta oblast urgentno regulira, posebno u pogledu dijeljenja infrastrukture, te iskorištenja velikih resursa koji ostaju neiskorišteni od toplovoda, stubova...Korištenje te infrastrukture jako pojeftinjuje izradnju i uspostavu telekomunikacijskih mreža - precizira Eminagić, ističući obavezu države da uredi regulatorni okvir poslovanja, uz napomenu da BiH od 2012.  nema ustanovljene politike sektora telekomunikacija kao glavnog instrumenta usmjeravanja tog tržišta.             

 

Pomoćnik direktora RAK-a za područje upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Siniša Petrović u osvrtu na radiofrekvencijski spektar, naglašava da se to u oblasti telekomunikacija odnosi na uvođenje četvrte generacije mobilnih komunikacija, dok je u tv-emitiranju još aktuelno pitanje digitalizacije, a u području radijskog emitovanja to je sagledavanje trenutnog stanja i načina kako povećati broj programa i poboljšati pokrivanje radijskih stanica, odnosno poduzeti prve korake ka procesu digitalizacije tog segmenta emitovanja.

 

U pogledu aktuelnog stanja, on cijeni da je BiH u velikom zaostatku, ilustrirajući to podatkom da je gotovo 160 zemalja svijeta uvelo četvrtu generaciju mobilnih komunikacija, tako da BiH u tom segmentu 'debelo' kasni, kao što kasni i u oblasti digitalne televizije, u čemu već dvije godine ne bilježi nikakve pomake.

 

- Stoga, pokušavamo da zajedno s Vijećem ministara BiH i resornim ministarstvom i svim ostalim relevantnim institucijama ubrzamo taj proces - ističe Petrović za Fenu, navodeći da je RAK u međuvremenu pokrenuo ozbiljne analize - kako transformirati cijelo tržište radijskog emitovanja radi što boljeg prilagođavanja budućem digitalnom emitovanju.

 

Kako je najavljeno, slični skupovi (savjetodavni sastanci) bit će upriličeni i u Bihaću, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru.

 

(FENA/ad)

 

**********************

Ne propusti video na DEPO TV!

 

BLIN
KOMENTARI