Tonemo sve dublje

Poražavajuće: Od BiH po stopi nezaposlenosti gori samo Džibuti i Kongo

Hronika 04.04.17, 10:04h

Poražavajuće: Od BiH po stopi nezaposlenosti gori samo Džibuti i Kongo
Na listi su uglavnom afričke zemlje, a s Balkana su među prvih 20 još i Kosovo te Makedonija. Jedina zemlja Evropske unije koja je na listi je Grčka.

 

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je suočena s nizom problema, a nezaposlenost je jedan od najvećih. Posljednji službeni podaci pokazuju kako su prošle godine BiH napustila 16.653 državljana, a oko 30.000 čeka radne vize za zemlje Evropske unije. Zaključno sa januarom, u BiH su na evidencijama zavoda i službi bile 511.922 osobe koje su tražile posao, a nezaposlenost je porasla u oba entiteta, kao i u Brčko Distriktu, piše Večernji list BiH.

 

“World Top 20”

 

Prema podacima projekta “World Top 20”, BiH je na trećem mjestu liste zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti u svijetu i situacija je lošija samo u Džibutiju i Kongu. Lista je načinjena prema podacima Svjetske banke, a stopa nezaposlenih u BiH iznosi poražavajućih 41,5 posto, što nam je donijelo “brončanu medalju” po broju nezaposlenih na planetu. Prvi je Džibuti u kojem je stopa nezaposlenosti 54 posto, dok je na drugom mjestu Kongo s nezaposlenošću od 46,1 posto. Kada je riječ o broju nezaposlenih, situacija bolja i u Afganistanu, Svaziju, Angoli, Lesotou... Na listi su uglavnom afričke zemlje, a s Balkana su među prvih 20 još i Kosovo te Makedonija. Jedina zemlja Evropske unije koja je na listi je Grčka.

 

Lakoća poslovanja

 

Da tonemo sve dublje, pokazalo je i nedavno objavljeno izvješće Doing Business o lakoći poslovanja za 2017. Među državama regije najbolje je plasirana Makedonija koja je na ukupnom 10. mjestu, na koje je napredovala s prošlogodišnjeg 16. Zatim je tu Hrvatska na 43. mjestu. Ona, ipak, bilježi pad s 39. mjesta, dok je Srbija ove godine na 47. mjestu i ona je među top 10 država koje bilježe najveći napredak na listi. Crna Gora je 51. i također bilježi pad s 48. mjesta. Kosovo je na 60. mjestu, što je rast s 64. mjesta.

 

Najlošija je ponovno BiH koja se nalazi na 81. mjestu i bilježi pad sa 79. mjesta•

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI