FOTO/ U ruksaku unio eksploziv u metro

Napad u St. Petersburgu počinio 23-godišnji bombaš samoubica povezan s radikalnim islamistima

Hronika 04.04.17, 08:40h

Napad u St. Petersburgu počinio 23-godišnji bombaš samoubica povezan s  radikalnim islamistima
Prethodno je bio osumnjičen jedan bradati muškarac kojeg su snimile sigurnosne kamere, no on se sam prijavio policiji i ustvrdio da nije povezan s napadom

 

Za eksploziju u vozu metroa u Sankt Peterburgu, u kojoj je u ponedjeljak poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno 45, odgovoran je bombaš samoubica povezan s radikalnim islamistima, izvijestila je ruska agencija Interfax pozivajući se na izvore bliske istrazi.



Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je bio u posjeti Sankt Peterburgu kada se dogodio napad, obišao je navečer mjesto eksplozije i položio buket cvijeća kod ulaza u stanicu metroa. 



Interfax javlja da su vlasti utvrdile identitet bombaša koji je unio eksploziv u metro u ruksaku, a radi se o 23-godišnjaku iz centralne Azije. Prethodno je bio osumnjičen jedan bradati muškarac kojeg su snimile sigurnosne kamere, no on se sam prijavio policiji i ustvrdio da nije povezan s napadom, prenosi Hina.

 

 Za eksploziju u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu osumnjičen je , saopćila je kirgistanska obavještajna služba u utorak.

Glasnogovornik sigurnosne službe GKNB-a identificirao je osumnjičenog kao Akbarzona Džalilova, ruskog državljanina porijeklom iz Kirgistana, koji je rođen 1995. godine u gradu Ošu.


Kirgistan, srednjoazijska država s većinski muslimanskim stanovništvom koje obuhvaća šest miliona ljudi, bliski je ruski politički saveznik a na teritoriji Kirgistana je ruska vojna zrakoplovna baza.
 

 

napadac-st-petersburg



Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je "barbarski kukavički teroristički napad" u Sankt Peterburgu te zatražilo da se počinitelji zločina izvedu pred lice pravde, a američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley poručila je da će "SAD podržati Rusiju u borbi protiv ekstremista koji nastavljaju besmislene napade na nevine ljude".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI