U KANTONALNOM SUDU SARAJEVO

Počinje suđenje Esedu Radeljašu, Damiru Hadžiću, Jasmini Horo i drugim

Hronika 31.03.17, 15:06h

Počinje suđenje Esedu Radeljašu, Damiru Hadžiću, Jasmini Horo i drugim
Suđenje će početi čitanjem optužnice koja Radeljaša tereti za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, a ostale optužene za zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Pored toga, Horo se tereti i za pranje novca

 

Početak suđenja Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću koje optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti za više krivičnih djela, između ostalog i za zloupotrebu općinskog novca, planiran je za ponedjeljak, 3. aprila.

 

Suđenje će početi čitanjem optužnice koja Radeljaša tereti za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, a ostale optužene za zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Pored toga, Horo se tereti i za pranje novca.

 

Osim čitanja optužnice, Kantonalni tužioci i odbrana bi trebali iznijeti uvodne riječi.

 

Bivši načelnik Općine Novi Grad Hadžić, te Horo, Kapetanović i Čaušević se terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, kako se navodi u optužnici, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

 

Hadžić se tereti da je iz budžeta Općine nezakonito omogućio isplatu više od milion konvertibilnih maraka (KM) Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM, prenosi Birn.

 

(Fena/ad)

BLIN
KOMENTARI