Ministar zdravstva FBiH apeluje

Mandić: Roditelji, jedini pravi izbor je imunizacija! Cijepite svoju djecu!

Hronika 30.03.17, 13:50h

Mandić: Roditelji, jedini pravi izbor je imunizacija! Cijepite svoju djecu!
Obuhvat djece u FBiH u 2016. varira od cjepiva do cjepiva, a najniži je cjepivom za MRP u iznosu od 64 posto, dok je preporučeno od 90 do 95 posto

 

Odluka roditelja da ne cijepe svoje dijete je odluka da svoje dijete, ali i drugu djecu dovedete u rizik od obolijevanja od teških zaraznih bolesti - poručio je danas u Sarajevu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić

 

Naglasio je da je to odluka iza koje stoji medicinska nauka, hiljade naučnika koji su kroz historiju radili i koji i danas rade na cjepivima, stotine godina predanog rada, ali i medicina zasnovana na dokazima.

 

- Apsolutno smo svjesni da u današnjem svijetu u kojem smo svakodnevno pod utjecajem hiljada informacija i dezinformacija, neprovjerenih, paušalnih, površnih i znanstveno neutemeljenih informacija o cjepivima, roditeljima nije lako donijeti odluku. Ali, podsjećamo jedina prava odluka, jedini pravi izbor je imunizacija - poručio je ministar.

 

Stoga apeluje na roditelje da se o važnosti i sigurnosti cjepiva informiraju kod doktora i u nadležnim zdravstvenim institucijama te da cijepe svoju djecu.

 

Ministar je naglasio da će Vlada FBiH i zdravstveni sistem u cjelini nastaviti raditi u tom pravcu i uložiti dodatne napore za unapređenje provođenja Programa obvezne imunizacije.

 

Ukazao je na zabrinjavajuće nizak obuhvat djece obaveznom imunizacijom na području Federacije BiH te kazao da smanjenje obuhvata zahtijeva bolju informiranost roditelja, nastavnoga osoblja, pa čak i zdravstvenih djelatnika o značaju imunizacije.

 

Naglasio je da kontinuirani pad obuhvata djece obveznim cjepivima koji se bilježi posljednjih godina, konkretno znači da je Federacija BiH u ozbiljnom riziku od epidemijske pojave cjepivom preventabilnih bolesti koje kod oboljelih mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode.

 

- Obuhvat djece u FBiH u 2016. varira od cjepiva do cjepiva, a najniži je cjepivom za MRP u iznosu od 64 posto, dok je preporučeno od 90 do 95 posto - naglasio je.

 

Smatra da su ovi podaci zabrinjavajući za zdravstveni sistem, ali i društvo u cjelini te da svi zajedno moraju preuzeti odgovornost i vratiti povjerenje u program imunizacije.

 

Ministar je kazao da su sva cjepiva koja su u programu obvezne imunizacije prošla kontrolu kvaliteta u Agenciji za lijekove BiH te da je to garant njihove sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti.

 

- Nepobitna opredijeljenost Vlade se ogleda i u izdvajanju dodatnih sredstava, te smo u cilju usuglašavanja s programima imunizacije u EU od prošle godine u program u FBiH uveli i petovalentno cjepivo koje je u smislu smanjenog broja uboda pogodnije za dijete - istakao je ministar Mandić.

 

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da rezultati za 2016. godinu ukazuju da prate trend opadanja cijepljene djece te da iznose od 70 do 75 posto za sve vrste cjepiva. Dodao je da su to nezadovoljavajući rezultati.

 

Naglasio je da Program obuhvata cijepljene protiv deset bolesti čiji uzročnici nisu nestali, ali da je kvalitetnim provođenjem programa cijepljenja postignuta jako visoka imunost.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI