UPUĆENO PREMIJERU FADILU NOVALIĆU

DEPO u posjedu pisma direktora Agencije za nadzor koji tvrdi: U Sarajevo-osiguranju finansijsko stanje sve je gore!

Front 29.03.17, 21:12h

DEPO u posjedu pisma direktora Agencije za nadzor koji tvrdi: U Sarajevo-osiguranju finansijsko stanje sve je gore!
Direktor Agencije za nadzor osiguranja Dinko Musulin, u pismu upućenom na adresu federalnog premijera, tvrdi da je finansijsko stanje u Sarajevo-osiguranju sve teže i složenije

 


Danima u bh. javnosti, na relaciji SBB-a s jedne strane i Vlade FBiH s druge, traje žestoka polemika oko privatizacije Sarajevo-osiguranja i (finansijskog) stanja u kome se ova firma nalazi.


I dok Savez za bolju budućnost u svom najnovijem odgovoru tvrdi da se radi o "kriminalnoj privatizaciji" firme koja na računima ima 14 miliona KM, a prodaje se za osam, te poteže pitanje ostavke premijera Novalića, iz premijerovog kabineta podastiru se drugačije cifre i pojašnjenja o proceduri donošenja odluke o privatizaciji Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo.


Šta je od svega toga tačno, a šta ne, javnost vjerovatno nikada neće potpuno saznati, no DEPO Portal je u posjedu pisma direktora Agencije za nadzor osiguranja Dinka Musulina, upućenom na adresu federalnog premijera, u kome on tvrdi da je finansijsko stanje u Sarajevo-osiguranju sve teže i složenije.


"Pored poduzimanja mjera iz nadležnosti Agencije za nadzor i djelimičnog postupanja Društva po planu za finansijsku konsolidaciju društva, finsnsijsko stanje u društvu ima tendenciju daljeg finansijskog usložnjavanja", navodi se u pismu.


Direktor Musulin također iznosi i da "prema izvještajima na dan 31.20.2016. godine dospjele obaveze po osnovu obrađenih šteta iz poslova neživotnog osiguranja iznose 1.229.684,83 KM".  


Na kraju pisma se upozorava:


"Društvo u cilju trenutnog poboljšanja likvidnosti, iz poslova neživotnog osiguranja vrši prenos novčanih sredstava u iznosu od 348.760,96 KM na račun neživotnih osiguranja sa računa životnog osiguranja po osnovu prekida polica životnog osiguranja, što je suprotno uvjetima osiguranja".


U nastavku priloženo pismo koje je direktor Dinko Musilin uputio premijeru Fadilu Novaliću:

 

pismo-osiguranje

   

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI