Počelo suđenje Muminoviću, Kešmeru i Menziloviću

Jesu li pripadnici Armije BiH u Velešićima mučili, tukli i višestruko silovali maloljetnicu srpske nacionalnosti?

Hronika 28.03.17, 12:49h

Jesu li pripadnici Armije BiH u Velešićima mučili, tukli i višestruko silovali maloljetnicu srpske nacionalnosti?
Muminović, Kešmer i Menzilović su optuženi da su, kao pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu te joj nanijeli teške fizičke i psihičke povrede

 

Suđenje Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću, optuženima za silovanje maloljetnice u sarajevskom naselju Velešići 1993. godine, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

 

Državno tužilaštvo je u uvodnoj riječi istaklo da će dokazati odgovornost optuženih za višestruko silovanje šesnaestogodišnjakinje srpske nacionalnosti, dok su odbrane navele da će dokazati suprotno.

 

Muminović, Kešmer i Menzilović su optuženi da su, kao pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu te joj nanijeli teške fizičke i psihičke povrede. Prema Tužilaštvu BiH, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

 

Tužiteljica Marijana Čobović je rekla da će dokazati da su optuženi prisilili svjedokinju “A” na seksualni odnos udarajući je po svim dijelovima tijela i vrijeđajući je na nacionalnoj osnovi.

 

“Tužilaštvo će dokazati materijalnim dokazima da su optuženi bili pripadnici ABiH, te da je oštećena bila civil u vrijeme izvršenja djela”, kazala je Čobović.

 

Muminovićev advokat Senad Bilić rekao je da će odbrane ukazati na činjenicu da je 1993. godine protiv optuženih vođen postupak, koji je obustavljen.

 

“Ta istraga je obustavljena usljed nedostatka dokaza”, kazao je Bilić.

 

Senad Dupovac, branilac optuženog Kešmera, rekao je da je pristao da radi na ovom predmetu tek nakon što mu je branjenik kazao da nije učestvovao u ovom zločinu.

 

“Smatram i dokazat ću da on to nije učinio”, rekao je Dupovac.

 

Menzilovićev advokat Fahrija Karkin kazao je da je sporan i status njegovog branjenika kao pripadnika ABiH.

 

“Odbrana će dokazati da je svjedokinja ‘A’ vrlo kasno izvršila prijavljivanje. Dokazat ćemo da je davala više iskaza, da imamo problem s pribavljanjem određenog iskaza”, rekao je Karkin.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 4. april, kada je planirano saslušanje vještaka neuropsihijatra i psihologa, prenosi Birn. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI