Ima li potrebe novac izdvojiti za kupovinu novog objekta

UIOBiH ne gradi glavno sjedište, već ga kupuje: 'Imamo 35 miliona KM, neophodan nam je prostor od 11.000 kvadrata'

Hronika 28.03.17, 08:15h

UIOBiH ne gradi glavno sjedište, već ga kupuje: 'Imamo 35 miliona KM, neophodan nam je prostor od 11.000 kvadrata'
Kovačević navodi da je Uprava dva puta objavljivala oglas za kupovinu zgrade u Banjoj Luci, ali da nijedna ponuda nije zadovoljavala tražene uvjete o veličini prostora

 

Nakon što se tokom svog boravka u Banjoj Luci polovinom ovog mjeseca lider HDZ-a BiH Dragan Čović sastao s njenim gradonačelnikom Igorom Radojičićem, u javnosti se spekulisalo i da je jedna od tema razgovora bila izgradnja objekta u kojem bi trajno bio smješten glavni ured Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

 

Pare na računu

 

Kao moguća lokacija spominjala se ona u samom gradskom središtu između Srpske i Ulice bana Lazarevića. Riječ je o zemljištu Ideal Company Nenada Luburića, koji je s kompanijom Tropic počeo izgradnju City molla. Naime, Radojičić je svojevremeno izjavio kako je Grad zainteresiran da preuzme ovu lokaciju, a Luburiću ustupi drugi prostor također u centru grada. Osim višeetažne podzemne garaže, na tom mjestu trebao bi biti izgrađen i spomenik borcima iz minulog rata.

 

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević kazao je za Oslobođenje da nije upoznat o takvim spekulacijama, te da ih i ne može komentirati. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da UIO ne gradi, već kupi zgradu u kojoj bi bio smješten centralni ured Uprave i regionalni koji pokriva Banju Luku.

 

- Za te namjene mi na računu, kao za kapitalnu investiciju, imamo 35 miliona maraka i oni se prenose iz godine u godinu. Do sada smo dva puta objavljivali oglas za kupovinu zgrade, no nijedna od prispjelih ponuda nije bila odgovarajuća, kazao je Kovačević.


Pojasnio je da je za potrebe centralnog i regionalnog ureda neophodan prostor od 11 hiljada kvadratnih metara. Kovačević je podsjetio da je, kada je formirana Uprava za indirektno oporezivanje, jedan od uvjeta Republike Srpske bio da njeno sjedište bude u Banjoj Luci.

 

99 godina?!

 

- Zgrada u kojoj sada radimo u vlasništvu je Vlade RS-a i ustupljena nam je besplatno na korištenje, do iznalaženja trajnog rješenja, dodao je Kovačević.

 

Da na računu UIOBiH postoje sredstva namijenjena za kapitalne investicije, odnosno kupovinu zgrade, potvrdio je za Oslobođenje i izvor blizak Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Istakao je da UO ne vodi operativne poslove UIO, već da je za njih nadležan direktor. Isti izvor tvrdi i da UIO ima ugovor o korištenju sadašnje zgrade na 99 godina, pa da stoga i nije bilo potrebe izdvajati novac za kupovinu novog objekta. No, kao što smo već naveli, Kovačević je kazao da ne postoji nikakav, određenim brojem godina vezan ugovor s Vladom RS-a.

 

Iz uprave Grada Banja Luka nije bilo moguće o ovom pitanju dobiti bilo kakve informacije, a da bi se projektu uopšte pristupilo, potrebna je nova odluka Vijeća ministara.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI