Ogromno interesovanje za suđenje

Odbrana se žali na harangu protiv Sanjina Sefića, studenti zamalo došli u sukob s policijom

Hronika 22.03.17, 11:05h

Odbrana se žali na harangu protiv Sanjina Sefića, studenti zamalo došli u sukob s policijom
Tokom čitanja optužnice tužilac Mladen Vukojičić je najmanje tri minuta nabrajao stravične povrede koje su Selma i Edita zadobile kada ih je udarilo vozilo

 

Početak suđenja Sanjinu Sefiću (26), optuženom da je u oktobru prošle godine u sarajevskoj Ulici Zmaja od Bosne golfom VI usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, u Kantonalnom sudu u Sarajevu obilježile su uvodne riječi njegovog branioca, advokata Kerima Čelika, koji je kazao da se protiv njegovog branjenika vodila haranga, te kritikovao Tužilaštvo jer nije smirilo javnost kako bi odbrana imala mogućnost za fer suđenje, piše Oslobođenje.

 

Nabrajanje povreda

 

Odavno jedno suđenje za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja ili krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode nije privuklo pažnju javnosti kao ovo. Samo ročište počelo je sa pola sata zakašnjenja zbog iznenadne promjene sudnice. Umjesto sudnice u koju je moglo stati daleko više posjetilaca, Sud je odredio da se početak ovog ročišta održi u maloj sudnici, tako da mnogo posjetilaca nije moglo prisustvovati suđenju.

 

Napolju su ostali brojni predstavnici neformalne grupe studenata Psihologije, koji umalo nisu došli u sukob sa sudskom policijom koja ih nije sve mogla pustiti da prisustvuju ročištu. Također je ispred zatvorenih vrata sudnice ostao i Sanjinov otac Jasmin Sefić, jer će se kao svjedok pojaviti na nekom od narednih ročišta.

 

Sefić je u sudnicu doveden iz pritvora, sa lisicama na rukama, pogleda uprtog u zemlju, te je smješten pored svog branioca Čelika. Njegova sestra Sara i prijatelji koji su mu pomogli u bijegu sjeli su pored svojih advokata Safeta Medoševića (brani Saru Sefić), Tarika Džidića (brani Dinu Alića), Rusmira Karkina (brani Amara Salihovića) i Omara Mehmedbašića (brani Sauda Nišića). Na upit predsjedavajućeg Vijeća Igora Todorovića, optuženi su redom odbili da ih snime fotoreporteri i kamermani.


Tužilac Mladen Vukojičić pročitao je optužnicu prema kojoj je 10. oktobra prošle godine oko 21.35 sati Sefić vozio golf 6 lijevom trakom Ulice Zmaja od Bosne iz pravca Pofalića prema Marijinom-Dvoru. Svjestan opasnosti da svojom vožnjom može ugroziti bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju, kretao se brzinom oko 105 kilometara na sat iako je na tom dijelu saobraćajnice dozvoljena brzina 60 km/h. Potom je prošao na crveno svjetlo i bez kočenja.

 

On je prednjim čeonim dijelom vozila udario studentice, koje su stupile na pješački prelaz. Tom prilikom Selmu Agić je odbacio 38, a Editu Malkoč 31 metar dalje. Usljed zadobijenih povreda Selma je preminula na mjestu nesreće, a Edita je usljed teških povreda podlegla u KCUS-u oko ponoći. Tužilac je najmanje tri minuta nabrajao stravične povrede koje su Selma i Edita zadobile kada ih je udario automobil...

 

Nakon stravične nesreće, Sefić je pobjegao sa lica mjesta i vozilo sakrio na Grbavici, a potom pozvao sestru i sa njom se sastao u šoping-centru Grbavica. U periodu od 22.30 do 11. oktobra pola sata iza ponoći, ona je angažovala Dinu Alića i Amara Salihovića da pomognu Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH u Srbiju. Oni su uzeli golf VI vlasništvo Mevludina Alića kojim je upravljao Dino Alić. Sefića su dovezli do Rudog, gdje ga je preuzeo rođak Goran Perišić i prevezao u Srbiju.


Potom je Saud Nišić Sanjinov oštećeni golf sakrio iza svoje kuće u Kasindolskoj ulici. Sefić je ubrzo uhapšen u Novom Sadu i 9. januara izručen je Bosni i Hercegovini na GP-u Rača.

 

Tužilac Vukojičić je naglasio da će tokom suđenja van razumne sumnje dokazati krivnju optuženih, te dodao da će tokom dokaznog postupka saslušati 14 svjedoka, vještake saobraćajne, mašinske i neuropsihijatrijske struke, na osnovu čega će Sudsko vijeće steći jasnu sliku o krivici optuženih.


Dodao je da će sam nalaz vještaka Ševala Kovačevića jasno pokazati da se Sefić nije pridržavao niza saobraćajnih propisa.

 

Braniocu Kerimu Čeliku, kako je rekao, ovo je bilo drugi put u životu da je iznio uvodno izlaganje. Naglasio je da će se u sudnici, u sučeljavanju argumenata optužbe i odbrane dokazati šta je bilo. Kazao je da javno govori zbog porodice optuženog i, kako je rekao, harange koja se protiv njega od početka vodi. Rekao je da Tužilaštvo ničim nije spriječilo pozivanje na javni linč iako je znalo da ne raspolaže dokazima koji van razumne sumnje dokazuju krivično djelo, te da se događaj desio onako kako se navodi u optužnici.

 

Čelik je istakao da je dopuna nalaza vještaka saobraćajne struke zbunjujuća jer se u prvom nalazu navodi da su se studentice kretale slijeva nadesno, a u dopuni u suprotnom smjeru, što znači da je tačka dodira pet metara dalje. Čelik je dodao da će se tokom suđenja vidjeti i kontradiktornosti u izjavama svjedoka ovog događaja.

 

Čelik je zamjerio zastupnici porodica poginulih djevojaka Adeli Duraković zbog netačnih konstatacija koje je plasirala u javnosti, a koje mogu uticati na odluke Sudskog vijeća.

 

(Ne)iskreno saučešće

 

Nastavak suđenja planiran je 6. aprila saslušanjem svjedoka Fikrete Hadžiabdić i Mahira Suljevića. Nakon ročišta Lamija Spahić, predstavnica grupe studenata Psihologije, kritikovala je izbor male sudnice, pojasnivši da je to “izraz nepoštovanja prema porodicama, prema preminulim djevojkama i prema neformalnoj grupi koja se bori da smrt njihovih koleginica dobije smisao”.

 

- Mi smo stalno u kontaktu s porodicama poginulih djevojaka, a njihov izbor da danas ne prisustvuju je posve opravdan.

 

Naša uloga je ovdje ista kao što bi bila njihova, a to je da pratimo rad Suda i Tužilaštva u predstojećem procesu. Ako je potrebno podsjetiti zašto smo mi došli ovdje, Sud je korumpiran, MUP je korumpiran, Tužilaštvo isto, svi nivoi vlasti i institucije koji pored svoje korumpiranosti i ne rade svoj posao kako treba, zbog čega ljudi ginu na ulicama. Opravdano je postaviti pitanje da li postoji život skuplji od mita, da bi nadležni konačno počeli da djeluju. Dvije članice neformalne grupe nisu mogle da prisustvuju, jer ova sudnica nije bila prilagođena za ovoliki broj ljudi, rekla je Spahić.

 

Adela Duraković se osvrnula na Sefićevu izjavu u kojoj izražava saučešće porodicama oštećenih, rekavši da to nije iskrena izjava, jer da je to stvarno mislio, izjasnio bi se da je kriv.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI