FOTO/ Šta će biti s kompleksom Buroj Ozone

Evo zašto je propao glamurozni projekat u Trnovu: Najavili investiciju od 4,5 milijarde KM, a na računu imaju samo...

Biznis Klub 21.03.17, 12:24h

Evo zašto je propao glamurozni projekat u Trnovu: Najavili investiciju od 4,5 milijarde KM, a na računu imaju samo...
Kapital ne mora biti u visini planirane investicije, ali je jasno da firma sa tako malim kapitalom ne može realizirati nikakav ozbiljniji projekat

 

Izvor: biznisinfo.ba


Firma Buroj International Group, koja se bh. javnosti predstavlja kao jedan od najvećih investitora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zapravo ima kapital od samo dvije hiljade KM a iza sebe nema nikakvih referenci, otkriva poslovni portal BiznisInfo.

 

Ova firma najavila je gradnju najvećeg turističkog grada u Evropi, Buroj Ozone u Trnovu, u vrijednosti od 4,5 milijardi KM.

 

buroj-kapital

 

Predstavnici firme položili su kamen temeljac za ovaj projekat u pristustvu najviših državnih zvaničnika 19. septembra 2016., dakle prije pola godine, ali do danas ništa nije urađeno a gradilište je sada napušteno.

 

Iako ova kompanija za sebe tvrdi da je jedna od vodećih firmi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u sudskom registru navodi se da je njen kapital samo dvije hiljade KM, što je zakonski minimum za registraciju firme u BiH.

 

Naravno, kapital ne mora biti u visini planirane investicije, ali je jasno da firma sa tako malim kapitalom ne može realizirati nikakav ozbiljniji projekat.

 

Plan ove kompanije je bio da unaprijed rasproda vile te da tim novcem zapravo gradi Buroj Ozone, ali im je plan propao jer im niko nije htio dati novac unaprijed.

 

buroj-ozone-kamen-temeljac

 

“Investitori su im rekli: OK, kupujemo vile, ali novac ćemo vam dati tek kada budu gotove. To njima, naravno, nije odgovaralo jer oni nemaju novca za gradnju tako da je cijeli projekat praktično propao”, kazao je za BiznisInfo izvor upoznat sa cijelim slučajem. 

 

Osim što nema novca za gradnju, ova kompanija očito nema ni referenci. Na internetu je nemoguće pronaći ijedan projekat koji su realizirali ranije.

 

Na njihovoj stranici se navodi da su dosad uspješno realizirali veći broj projekata ali se nijedan od tih projekata ne imenuje.  

 

Na kraju, portalu Biznisinfo javili su se i radnici ove kompanije koji tvrde da im se duguje novac a da ne mogu doći do direktora koji se kriju. 

 

BiznisInfo je ranije poslao upit kompaniji Buroj zbog čega ne izvode radove na projektu u Trnovu ali nikakav odgovor nismo dobili. I dalje stojimo na raspolaganju firmi Buroj ukoliko želi iznijeti svoj stav o ovim pitanjima. 

 

(Biznisinfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI