Optužnice protiv Čauševića, Karića i Sadikovića

Pandora čekala da pojedinci progovore: Sav kriminal počeo još od formiranja pijace Arizona

Hronika 21.03.17, 09:10h

Pandora čekala da pojedinci progovore: Sav kriminal počeo još od formiranja pijace Arizona
U odnosu na Anesa Sadikovića predmet je razdvojen, te je državno Tužilaštvo podiglo novu optužnicu i uputilo je Sudu BiH na razmatranje

 

Sud BiH nedavno je potvrdio dio optužnice u predmetu Pandora 2, i to onaj koji se odnosi na Kemala Čauševića, nekadašnjeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, optuženog za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, te uvoznika tekstila Sedineta Karića iz Srebrenika, optuženog za davanje dara i drugih oblika koristi.

 

S druge strane, dio ove optužnice koji se odnosio na Anesa Sadikovića iz Prijepolja vraćen je Tužilaštvu BiH na doradu. Kako je pojašnjeno za Oslobođenje, Sadiković nije bio saslušan na okolnosti koje su mu se optužnicom stavljale na teret.

 

Iz tog razloga, predmet u odnosu na njega je razdvojen, te je u međuvremenu Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv Sadikovića koju je proslijedilo Sudu BiH na razmatranje. Za zvaničnu potvrdu i neke detaljnije informacije jučer su novinari Oslobođenja kontaktirali Sud BiH, tačnije njihovu pres-službu PIOS, odakle su na upit kratko, kao i obično, odgovorili: “Nakon što informacija bude javna, Sud će se oglasiti saopštenjem za javnost”.

 

Bitno je napomenuti da i te “javne” informacije iz PIOS-a kasne po sedam dana, i više, te da to medijskim kućama koje se informacijama bave na dnevnom nivou ne znači ništa.

 

Sadikovićev advokat Almin Dautbegović iz Zenice kazao je da nema nikakvih novih informacija iz Suda BiH, uz opasku da “sve dok se optužnica ne potvrdi, ona kao i da ne postoji”.

 

Podsjećamo kako je Sadiković optužen i u Pandori 1, sa još 12 fizičkih i pravnih osoba, gdje se tereti za finansijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona KM.

 

Asim Crnalić, advokat Kemala Čauševića, za Oslobođenje je kazao da će u narednom periodu podnijeti prigovore na optužnicu. Kako saznaje Oslobođenje, jedan od prigovora odnosit će se na nepoštivanje preliminarnog sporazuma koji je Čaušević sklopio sa Tužilaštvom BiH još nakon hapšenja 2014. godine. On je tada dao iskaz u kojem je naveo neke visoke političke dužnosnike koji su s njim učestvovali u neprimjerenim radnjama i prema tom sporazumu pitanje krivične odgovornosti u odnosu na Čauševića trebalo se rješavati na drugačiji način.

 

U to vrijeme se špekulisalo da će Čaušević biti svjedok Tužilaštva BiH i da će se izvući sa malom kaznom. Izvjesno vrijeme se pretpostavljalo da će istraga krenuti u drugom pravcu, koji će dotaći same vrhove stranaka SDA, HDZ-a i SNSD-a, ali od toga dosad nije bilo ništa.

 

Nakon podizanja optužnice, Čaušević je uputio pismo VSTV-u, Sudu i Tužilaštvu BiH, u kojem je napisao da je prevaren.

 

Ostatak teksta počitajte na portalu Oslobođenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI