Sud BiH

Danas ročište za početak suđenja Vikiću i drugima

Hronika 21.03.17, 08:00h

Danas ročište za početak suđenja Vikiću i drugima
Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret

 

Ročište za početak suđenja u "slučaju Veliki park“, predmetu u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice - Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, zakazano je za danas - potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

 

Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka.

 

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

 

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI