Ministar sigurnosti BiH otvoreno

Mektić: Ko će skijati na Jahorini ako je centar ISIS-a u Sarajevu?

Front 20.03.17, 10:37h

Mektić: Ko će skijati na Jahorini ako je centar ISIS-a u Sarajevu?
Trebamo oprostiti jedni drugima u ime budućih generacija, a ko je učinio zločin mora što prije odgovarati,poručuje Mektić

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić gostujući u jutarnjem programu N1 televizije prokomentarisao je odnose u regionu, ali i destabilizirajuće tekstove pojedinih analitičara.

 

"Moramo početi opraštati jedni drugima, ne da zaboravljamo. Istinu treba gajiti čitavo vrijeme i na bazi međusobnog povjerenja i uvažavajući prošlost graditi budućnost", izjavio je Mektić ovo za BiH, ali možemo ovu izjavu prenijeti i na region.

 

Jesu li odnosi u regiji gori sada nego recimo prije 5 godina?

 

"Ne bih rekao da su gori nego prije 5 godina. Možda smo postali otvoreniji i iskreniji, te ispoljili verbalno ono što mislimo jedni o drugima, što bi rekli - izbacili smo sav prljavi veš i vidjeli koliko radimo protiv svojih vlastitih interesa, prebijajući to preko jednih, drugih i trećih. Možda je to i dobro, da bismo shvatili da sve što radite nekome ili mu želite, ustvari to se kao bumberang vrati nama. Ko drugom jamu kopa, sam u nju padne", rekao je Mektić.

 

On ističe da mu nije jasno kako smo pored toliko godina zajedničkog života pokazali takav odnos jedni prema drugima, ne samo rat, već i uništenje svih dobara.

 

"Umjesto da smo izvukli pouke iz rata, i vidjeli da smo ispali varvari, pokušavamo da na bazi takvih odnosa prepričavajući tu situaciju gradimo dalje odnose. Mi moramo na bazi istine graditi odnose i živjeti dalje. Trebamo oprostiti jedni drugima u ime budućih generacija, a ko je učinio zločin mora što prije odgovarati."

 

Mektić je nedavno izjavio da se iz Beograda preko Fond za stratešku kulturu destabilizuje BiH.

 

"U Republici Srpskoj je napravljena parainsitucionala i paraobavještajna struktura. Radi se o Fondu za stratešku kulturu koji se dobrim dijelom finansira iz Banjaluke, gdje određen broj kvazi analitičara i eksperata preko tog Fonda organizujući razne okrugle stolove, konferencije plasiraju dezinformacije pomoću kojih se pokušava naprimjer destabilizovati Aleksandar Vučić kao predsjednički kandidat. Beograd je zloupotrijebljen tu", rekao je Mektić.

 

Ministar sigurnosti BiH ističe da tekstovi Dževada Galijaševića nastoje destabilizovati stanje u BiH.

 

"Ako on kaže da se centar ISIS-a preselio u Sarajevo, da li to znači da ljudi bježati iz zemlje, da investicije trebaju zaobići BiH?", zapitao se Mektić.

 

Galijašević je u svojim analizama najavljivao i rat na proljeće.

 

"Da li to znači da se treba spremati za rat. Zar to ne destabilizuje BiH? Pa koji će normalan turista nakon takvih tekstova doći na skijanje na Jahorinu, u Republiku Srpsku, ako zna da je na 15 minuta vožnje od Jahorine - Sarajevo, centar ISIS-a", prokomentarisao je ministar sigurnosti BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI