analiza ekonomista

Mogu li entiteti / država preživjeti do kraja godine bez kredita MMF-a?

Front 20.03.17, 08:24h

Mogu li entiteti / država preživjeti do kraja godine bez kredita MMF-a?
Ipak, kašnjenje tranši konkretno će osjetiti entiteti, dok bi država BiH mogla izgubiti povjerenje finansijskih institucija

 

Posjeta predstavnika MMF-a i razgovori sa dužnosnicima države i entiteta, osim što je iznjedrila konstataciju da BiH nije ispunila uslove za nastavak kreditnog aranžmana, nametnula je pitanje mogu li entiteti, odnosno država u cjelini preživjeti do kraja godine bez kredita ove međunarodne institucije. Stručnjaci odgovaraju, mogu, ali pitanje je do kada?


Dogovor o akcizama na gorivo, čije je uvođenje jedan od ključnih uslova za dobivanje druge tranše kredita iz aranžmana teškog milijardu i 100 miliona maraka, čekat će na realizaciju kroz izmjene zakona. Vremena je sve manje, a iz MMF-a stiže poruka da o nastavku aranžmana i drugoj tranši ne mogu raspravljati prije kraja aprila. Mogu li entiteti preživjeti bez tih sredstava?


 
 “Mogu, to nije uopšte upitno, pogotovo Federacija, ona ima jači potencijal, Republika Srpska može teže. Dakle, još uvijek je moguće posuditi taj iznos novca koji je potreban u budžetu od strane MMF-a od domaćeg bankarskog sektora koji je još uvijek spreman da te novce ustupi budžetima ali to ne znači da je dobra opcija”, smatra Zlatko Hurtić, savjetnik premijera FBiH.


 
Bolja opcija bi bio MMF koji nudi povoljnija sredstva od komercijalnih banaka. Sa druge strane, kašnjenje tranši ili prekid aranžmana ugrozio bi i provođenje reformi.


 
“Nije pitanje u finansijskoj podršci, ja mislim što se tiče finansijske podrške Federacija može preživjet, RS može pretendirat da je preživjela, ali značajnija stvar, značajnija podrška je u smislu garancije provođenja mjera na koje su se vlasti obavezale da će ih provesti. Ako ne budu dobile sredstva MMF-a ona ne moraju da provedu te reforme, a one će jedva dočekati da ih ne provedu”, kaže Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.


 
Ipak, kašnjenje tranši konkretno će osjetiti entiteti, dok bi država BiH mogla izgubiti povjerenje finansijskih institucija.


 
“Za državni nivo kad bih gledao čisto finansijski to ne znači skoro ništa, jer ni konvertibilna marka ni euro ne ide u državni proračun, ali sasvim normalno da daje poruku jer kroz ugrožavanje entitetskih proračuna onda je ugrožen čitav finansijski sistem jer je sve sistem spojenih posuda”, kategoričan je ministar finansija BIH Vjekoslav Bevanda, prenosi TV1.


 
“Bez obzira na sve MMF kroz svoj stend baj aranžman daje važnu podršku tom dokumentu, reformama, a vjerovatno bi slabljenje uloge MMF-a pratilo i slabljenje uloge Svjetske banke i Evropske komisije tako da bi bili ozbiljni problemi”, zaključuje Hurtić.


 
Ekonomisti se slažu da će bez aranžmana sa MMF-om, koji je vjetar u leđa reformama, entiteti prije ili kasnije doživjeti finansijski kolaps. A krediti komercijalnih banaka to ne mogu spriječiti već samo odgoditi.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI