gradonačelnik tuzle

Imamović: Ukidanje autonomije Univerzitetu u Tuzli je udar na demokratiju

Front 18.03.17, 18:51h

Imamović: Ukidanje autonomije Univerzitetu u Tuzli je udar na demokratiju
On dodaje da je učinjeno dosta grešaka ali da je ono što se desilo krajem prošle godine i početkom ove je prava katastrofa

 

Autonomija Univerziteta u Tuzli narušena je u septembru mjesecu 2016. godine prvobitnom izmjenom Zakona o visokom obrazovanju. Posljednja dešavanja koja su se desila početkom marta ove godine samo su nastavak strmoglavog pada univerziteta u Tuzli kaže za TV1 gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.


„Iako Grad nije nadležan za rad Univerziteta, oglasio sam se u septembru prošle godine i upozorio na to da će se desiti upravo ovo što se i desilo. Vjerujući da se, osim opasnog i nezakonitog ukidanja autonomije Univerziteta, radi i o udaru na demokratiju“,  kaže Imamović.

 

On dodaje da je učinjeno dosta grešaka ali da je ono što se desilo krajem prošle godine i početkom ove je prava katastrofa.

 

“Donose se zakoni o izmjenama o dopunama zakona prijekom i hitnom procedurom. Time se ukida autonomija univerziteta u Tuzli“, kaže Imamović.

 

Rejting Univerziteta, pao je za 474 mjesta, na fakultetu su se potukli profesori, rektor Samir Nurić kojeg je na ovo mjesto postavila SDA je iz političkih razloga smijenio oko 50 osoba, smijenjen je iz istih razloga, a da to postigne, SDA je izglasala, još gori zakon od prethodnog.

 

“Da bi se realizovala smjena nekad politički podobnog rektora a sad nepodobnog ide se opet u izmjene, što je opasno. Znači kad god padne napamet nešto ide se u hitnu procedure. Opozicija je bila protiv te procedure , a to se ne smije raditi”, navodi gradonačelnik Tuzle.

 

Imamović ističe da se zako o viskom obrazovanju TK mora uskladi sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanja BiH. Kršenjem Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH, po mišljenju Imamovića, ugrožava se cjelovitost pravnog sistema BiH, a praksom hitnih zakona, direktno se ugrožava demokratija.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI