foto/ analiza istinomjera.ba

Cvijeće, silni savjetnici... to je samo dio Dodikovog 'dvora': Evo koliko troši predsjednik RS-a za kabinet!

Front 17.03.17, 15:51h

Cvijeće, silni savjetnici... to je samo dio Dodikovog 'dvora': Evo koliko troši predsjednik RS-a za kabinet!
U svom komentaru Čavić je naveo da je on “kao predsjednik Republike Srpske imao budžet od oko 2 miliona maraka, što je pet puta manje nego što je danas budžet predsjednika Milorada Dodika.” Istinomjer. ba je provjerio da li je Čavićeva procjena tačna

 

Dragan Čavić je ispravno ocijenio rastrošnost kabineta Milorada Dodika u poređenju sa sopstvenim predsjedničkim mandatom, no razlike među njima su čak i veće od onih koje je istakao Čavić.


Dragan Čavić je nedavno komentarisao izvješavanje nekoliko medija o enormnim troškovima Dodikovog kabineta, uključujući 23.000 KM za “cvjetne aranžmane”, plate za 19 savjetnika, itd. U svom komentaru naveo je da je on “kao predsjednik Republike Srpske imao budžet od oko 2 miliona maraka, što je pet puta manje nego što je danas budžet predsjednika Milorada Dodika.” Istinomjer. ba je provjerio da li je Čavićeva procjena tačna.


U svom predsjedničkom mandatu (2002-2006), Dragan Čavić je za svoj kabinet trošio prosječno oko 2.116.000 KM godišnje. Ovogodišnji budžet kabineta Milorada Dodika iznosi 10.703.600 KM, što je 5,1 puta više od iznosa koji je Čavić godišnje trošio kao predsjednik RS. No, tu se razlike u njihovom odnosu prema javnom novcu ne iscrpljuju. 


Milorad Dodik, naime, svake godine troši više budžetskog novca nego što je Dragan Čavić potrošio u cijelom svom mandatu. Čavićeva “zbirna potrošnja” bila je oko 8.466.000 KM, dok je najniži godišnji budžet Dodikovog kabineta iznosio oko 8.700.000 KM!  

 

tabela-1-dodik-cavic

 

Nasuprot Čavićevog mandata, Dodik je u prve četiri godine kao predsjednik RS ukupno potrošio skoro 38 miliona KM - 4,5 puta više od Čavića.

 

Zaključno sa prethodnom godinom, ako je suditi po iznosu koji je planiran u budžetu (izvršenja budžeta još nisu dostupna), ovi troškovi se penju do 57 miliona KM, a na kraju 2017. godine mogli bi dostići čak 68 miliona KM.

 

tabela-2-dodik

 

Pored toga, Dragan Čavić je, u prvoj godini mandata, smanjio budžet koji je zatekao 2002. godine za pola miliona KM i nikada ga nije vratio na zateknuti iznos, iako u mandatu jeste dolazilo do povećavanja sredstava. Nasuprot tome, Milorad Dodik je 2010. godine zatekao budžet u iznosu od 5.919.000 i već naredne godine ga povećao za pet miliona KM, na rekordnih 10.919.000 KM. Ovogodišnji budžet vrlo je blizu tom iznosu, a podudaraju se u još jednoj dimenziji - kao i 2011. godine, i ovog puta je budžet Dodikovog kabineta veći od ukupnog budžeta cijele Narodne skupštine RS.


Poređenje visine troškova predsjedničkog kabineta i entitetskog parlamenta tokom Čavićevog i Dodikovih mandata takođe ne ide u prilog Miloradu Dodiku. Visina sredstava izdvojenih za Čavićev kabinet nikada nije dostigla ni trećinu sredstava koja se izdvajaju za NSRS. Nasuprot tome, Dodik je svake godine trošio skoro isti iznos novca kao i NSRS (oko 90%), uključujući i dvije pomenute godine kada je potrošnja njegovog kabineta čak i premašila potrošnju cjelokupnog entitetskog parlamenta- zaključuje u svojoj analizi Istinomjer.ba. 

 

tabela-3-dodik-cavic

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI