ODGOVOR NA ZABLUDE...

Zašto žumanjak ponekad ima krvavu tačku i da li je takvo jaje opasno jesti?!

Auto & Dom 16.03.17, 12:43h

Zašto žumanjak ponekad ima krvavu tačku i da li je takvo jaje opasno jesti?!
Stručnjaci su objasnili zašto se to događa i je li takvo jaje sigurno za jelo...


Mnogi ljudi su u zabludi jer su uvjereni kako krvava mrlja u žumanjku pokazuje da je jaje oplođeno. Ali, nije tako. To se ponekad pojavljuje u jajetu zato što je došlo do pucanja kapilare u jajniku nosilice.


Hoće li se to dogoditi ovisi o starosti kokoši, vrsti hrane koju jede itd., ali to nikako ne znači da to jaje nije dobro za jelo, tvrde stručnjaci.


To je zapravo normalna pojava, prenosi The Kitchn.


I u bjelanjku može biti crvene tekućine


Prije nekoliko godina žena iz Kine iznenadila se kada je u bjelanjku jajeta ugledala crvenu tekućinu nalik krvi. Kupila je 15 jaja u jednoj trgovini, bila su skuplja od ostalih jer su kokoši navodno jele samo kukce. Pozvala je novinare, a oni su istražili slučaj.


U trgovini su tvrdili da to mora biti tako jer su to posebna jaja. Otišli su i do proizvođača koji ih je pokušao uvjeriti kako su kokoši imale menstruaciju.


Međutim, znanstvenici su im objasnili da se crvenkasta tekućina može pojaviti u bjelanjku iz dva razloga: zbog parazitske bakterije koja živi u debelom crijevu nesilice i izaziva upalu jajovoda ili radi hranjenja kokoši zabranjenom hranom.


Napomenuli su da kokoši nemaju menstruaciju i savjetovali da se takva jaja ne jedu. I u ovom videu je objašnjeno zašto se u žumanjku ponekad nađe krvava točka.

 

(Hayat/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI