FOTO/ Protesti u Banjaluci

Radnici Željeznica RS-a uz uzvike 'Lopovi' i 'Ostavke' prošli ispred zgrade Vlade RS-a

Hronika 16.03.17, 12:41h

Radnici Željeznica RS-a uz uzvike 'Lopovi' i 'Ostavke' prošli ispred zgrade Vlade RS-a
Iako je jedan broj željezničara sjeo na asfalt uz zgradu Vlade RS-a, morali su nastaviti protestnu šetnju, budući da po zakonu nije dozvoljeno protestovanje ispred institucija RS-a

 

Radnici Željeznica RS-a danas su uz uzvike “Lopovi” i “Ostavke”, te žvižduke, prošli ispred zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci.

 

Protestnu šetnju do Parka “Mladen Stojanović” nakratko su zaustavili ispred zgrade izvršne vlasti RS-a, posebno izražavajući nezadovoljstvo radom resornog ministra Neđe Trninića.

U štrajk glađu će stupiti  još nekoliko radnika Željeznica RS-a


Na poziv predsjednika Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatka Marina danas je štrajk glađu najavilo još nekoliko radnika tog preduzeća.



Tokom protesta u banjalučkom Parku „Mladen Stojanović“, Marin je rekao da će se oni pridružiti radniku Željeznica Čedomiru Kneževiću iz Prijedora, koji je već sadam dana u štrajku.



- U RS-u su poništena radnička prava, ali to nećemo dozvoliti i borit ćemo se protiv toga – rekao je Marin u obraćanju radnicima Željeznica RS-a u banjalučkom parku.



Predstavnici sindikata su najavili novu sindikalnu borbu, te proteste u još nekim gradovima RS-a, ukoliko nadležni ne odgovore na njihove zahtjeve.



Oko 12.40 sati učesnici današnje proteste šetnje su se razišli, nakon što su ih sindikalne vođe pozvale da to učine na dostojanstven način.



 

"Neđo, napolje“, „Ministre, gdje su naše plaće“, „Neđo, lopove“, samo su neki od uzvika koje su skandirali radnici Željeznica, u čjim je prvim redovima, uz predstvanike šest sindikata Željeznica RS-a bila  i predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

 

Iako je jedan broj željezničara sjeo na asfalt uz zgradu Vlade RS-a, morali su nastaviti protestnu šetnju, budući da po zakonu nije dozvoljeno protestovanje ispred institucija RS-a.

 

Svoje nezadovoljstvo dozvoljeno im je da izraze u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“, gdje odjekuje pjesma „Pada vlada“, "Sistem te laže", "Al Capone"...

 

Kao i na protestima prije 13 dana u Doboju traže isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i smjenu generalnog direktora Dragana Savanovića

 

Iz sindikata ovog javnog preduzeća najavili su da će se radniku Željeznica Čedomiru Kneževiću iz Prijedora u štrajku glađu pridružiti još jedan broj njegovih kolega.

 

protest-zeljeznicara-u-banjaluci
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI