Upućeno Tužilaštvu BiH

NDP podnio krivične prijave protiv Softića i Izetbegovića

Front 13.03.17, 11:56h

NDP podnio krivične prijave protiv Softića i Izetbegovića
NDP tvrdi da ovo pitanje, od kako je otvoreno, ''ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima''

 

Narodni demokratski pokret (NDP) uputio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave protiv prof. dr. Sakiba Softića, kako tvrde iz te stranke, samozvanog agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, „zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela pokušajem da podnesu zahtjev za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde u Hagu iz spora između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije koji je okončan 2007. godine“.

 

- Pravni tim, koji se bavio izradom tužbe, smatra da postoji osnova za sumnju da je Sakib Softić svojim radnjama bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje iz člana 369. Krivičnog zakona Federacije BiH – navodi se u saopćenju NDP-a.

 

Također, smatraju „da postoji osnova za sumnju da je Bakir Izetbegović svojim radnjama u vezi sa djelovanjem Sakiba Softića bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 220. Krivičnog zakonika BiH“.

 

NDP tvrdi da ovo pitanje, od kako je otvoreno, „ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima“.

 

- Vjerujući da Tužilaštvo i Sud BiH imaju obavezu da u svakom pravosudnom predmetu iskažu nepristranost, profesionalnost i efikasnost očekujemo od Tužilaštva BiH da ovu prijavu uzme u razmatranje u što kraćem roku i da iskaže efikasnost u postupanju jednaku slučajevima koje ovo tužilaštvo iskazalo u vezi sa održanim referendumom o 'Danu RS-a' iz septembra 2016.godine, kao i u vezi sa učešćem jedinice Oružanih snaga BiH u obilježavanju i slavljenju 'Dana RS-a' 9.januara 2017.godine – navodi se u saopćenju NDP-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI