Optuženi za zločin u predmetu 'Veliki park'

Danas počinje suđenje Draganu Vikiću i Jusufu Pušini

Hronika 13.03.17, 08:23h

Danas počinje suđenje Draganu Vikiću i Jusufu Pušini
Optužnica je u ovom predmetu podignuta 29. decembra prošle, a potvrđena 13. januara ove godine

 

U Državnom sudu za danas je zakazan početak suđenja u predmetu „Veliki park“, u kojem su optuženi Dragan Vikić, bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, i Jusuf Pušina, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH.

 

Kako se očekuje, danas bi trebala biti održana statusna konferencija.

 

Optužnica je u ovom predmetu podignuta 29. decembra prošle, a potvrđena 13. januara ove godine. Osim Vikića i Pušine, optužnica je potvrđena i protiv dvojice bivših pripadnika jedinice Juke Prazine, Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića zvanog Rogatica.

 

Sva četvorica negirala su početkom prošle sedmice krivicu po optužbi Tužilaštva BiH. Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, podsjeća Avaz.

 

Optužnica Tužilaštva BiH tereti ih da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela. 

 

Sutkinja u ovom predmetu je Jasmina Kosović, a tužiteljica koja je podigla optužnicu je Vesna Ilić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI