Michael G. Karnavas, advokat Jadranka Prlića

Izetbegović poput oca Alije u ratu - donosi odluke uime BiH

Front 12.03.17, 19:34h

Izetbegović poput oca Alije u ratu - donosi odluke uime BiH
Ako postoje nove činjenice koje vrijedi preispitivati, zašto ih Izetbegović ne spominje ostalim članovima Predsjedništva, pita Karnavas

 

Američki advokat Michael G. Karnavas, koji u višegodišnjem postupku koji se vodi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije zastupa nekadašnjeg predsjednika Vlade Hrvatske republike Herceg Bosne Jadranka Prlića, ocijenio je kako je bošnjačka tužba Međunarodnom sudu pravde u slučaju revizije Srbije nelegitimna, uspoređujući poteze bošnjačkoga lidera Bakira Izetbegovića s ponašanjem njegovog pokojnog oca Alije Izetbegovića koji je donosio slične odluke, piše Večernji list BiH. “Ovo je kao deja vu, sve iznova jer takvo ponašanje podsjeća na to kako se njegov otac ponašao dok je bio predsjednik Predsjedništva u vrijeme rata - položaja kojega se odbio odreći za lažne i, po mom mišljenju, neustavne razloge”, ocijenio je Karnavas na svome blogu.

 

Kritike Sarajeva

 

Američki advokat pri tome je naveo kako ovom usporedbom nije želio oživljavati ratne teme koje nisu relevantne u ovom smislu, ali da unilateralni potezi Izetbegovića mlađeg dovode u pitanje njegove motive. “Nije tajna da se uspostavu Republike Srpske promatralo kao uvredu od Alije Izetbegovića koji je zastupao Bošnjake u Daytonu i potpisao Daytonski sporazum. Nije također tajna ni da je RS, u skladu s ovlastima (i Federaciji) koje su dobili po Ustavu BiH, bio prilično neovisan u vođenju svojih poslova, što je izazivalo veliko zaprepaštenje bošnjačkoga vodstva na državnoj razini”, dodaje Karnavas. Objasnio je kako su se bošnjačke vlasti rukovodile logikom da bi međunarodna zajednica vjerovatno, nakon proglašenja Republike Srpske kao genocidne tvorevine, bila sklona razmontirati ovaj entitet ili mu makar ukinuti naziv. Karnavas postavlja i pitanje zašto je toliko sam sadržaj žalbe tajanstven ako postoje novi dokazi vezani uz žalbu.

 

Ukidanje RS-a

 

“Ako postoje nove činjenice koje vrijedi preispitivati, zašto ih (Izetbegović) ne spominje ostalim članovima Predsjedništva? Ako je doista nešto iskopao u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju ili sudovima u BiH ili bilo kojem drugom sudu, onda su sigurno i drugi - kao i Izetbegović - trebali znati o tome. I svakako, bilo kakva nova činjenica zasigurno bi bila predstavljena pred novinarima i po svim društvenim medijima”, stoji u blogu advokata Karnavasa. On je prigovorio i legitimnosti prijave bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH. “Sve odluke koje se tiču državnih poslova trebaju biti donesene kolektivno. Ni jedan član Predsjedništva, ni primus inter pares predsjedatelj Predsjedništva, ne može donositi jednostrane odluke”, smatra advokat Karnavas koji je izrazio sumnju u to da će Sud prihvatiti ovakvu odluku jer, po njegovu mišljenju, i zahtjev za reviziju presude protiv Srbije zahtjeva zajedničku odluku Predsjedništva.

 

(vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI