Potvrđeno

Tužilaštvo BiH formirat će predmet protiv Sakiba Softića

Front 10.03.17, 13:39h

Tužilaštvo BiH formirat će predmet protiv Sakiba Softića
Međunarodni sud pravde u Haagu je obavijestio, još krajem maja prošle godine, Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, navodi se u izjavi predsjednika Najvišeg suda Ujedinjenih naroda (UN) Ronny Abrahama

 

Državno Tužilaštvo formirat će predmet i provjeriti navode koji se tiču postupanja Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

- Vezano za postupanje gospodina Sakiba Softića, Tužiteljstvo BiH formirat će predmet i provjeriti sve navode - rekao je za Avaz.ba potparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

 

Na naše pitanje da li će tim predmetom biti obuhvaćen i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH , Grubešić je odgovorio:

 

- Kao što sam i odgovorio vezano za postupanje Softića, Tužiteljstvo BiH formirat će predmet i provjeriti sve navode.

 

Međunarodni sud pravde u Haagu je obavijestio, još krajem maja prošle godine, Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, navodi se u izjavi predsjednika Najvišeg suda Ujedinjenih naroda (UN) Ronny Abrahama.

 

U izjavi proslijeđenoj medijima, Abraham je potvrdio da je Sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije zbog toga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH.

 

Kako je naveo Abraham, Softić je još 25. maja, prošle godine, pisao Sudu, pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

 

- Pismom, datiranim 26. maja 2016., sekretar Suda informirao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007.godine - precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde, piše Birn.

 

Softić je, 23. februara ove godine, Sudu u Haagu predao zahtjev za reviziju presude u procesu protiv Srbije, potpisujući se kao agent BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI