SVE DRUGO UGROZILO BI REGION

Stižu reakcije s druge strane Drine: Kraj priče o tužbi protiv Srbije, ovako je najbolje i za BiH!

Front 09.03.17, 20:22h

Stižu reakcije s druge strane Drine: Kraj priče o tužbi protiv Srbije, ovako je najbolje i za BiH!
Nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtev BiH za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, oglasili su se i srbijanski zvaničnici, a ovo su neke od prvih reakcija...

 


VARADI: KRAJ PRIČE O TUŽBI BIH PROTIV SRBIJE

 

Međunarodni sud pravde je današnjom odlukom o odbacivanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid stavio tačku na taj postupak, a novi zahtjev se ne može podnijeti jer je u međuvremenu istekao rok, smatra nekadašnji član pravnog tima Srbije u tom slučaju Tibor Varadi, prenose Novosti.rs.


"Gotovo sam siguran da je ovo kraj priče, jer je rok od 10 godina za podnošenje revizije istekao 26. februara", rekao je Varadi Tanjugu.


Ako je revizija odbačena, jer nije zatražena od ovlaštenog lica, odnosno bez saglasnosti Predsjedništva BIH, a rok za njeno podnošenje je istekao, to znači da nova revizija ne može da se traži, napomenuo je profesor Varadi.


"Čak i kada bi se eventualno nekad postigao dogovor o reviziji presude sve tri strane (srpske, hrvatske i bošnjačke), rok za reviziju je propušten i tu je kraj priče", zaključio je Varadi.

 

VULIN:ODLUKA MSP PRAVNA POBEDA


Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom odbacivanja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, da je to pravna pobjeda, ali i da je cijeli slučaj upozorenje kako region može lako da se destabilizuje i dovede na ivicu sukoba.


"Dovoljan je pojedinac sa zlom namjerom, dovoljan je Bakir Izetbegović", rekao je Vulin u izjavi za Tanjug.


Ministar je dodao i da nije moguće dokazati genocid koga, kako je rekao, nije ni bilo i presuditi Srbiji za genocid koji nije počinila.


On je istakao da se od početka vidjela samo želja Bakira Izetbegovića da naškodi Srbiji i Srbima.


"Nije uspio da ugrozi Srbiju, ali jeste uspio da unese nemir među narode BiH i gotovo sasvim razori dejtonski sistem odlučivanja", rekao je Vulin.

 

NIKOLIĆ: ISPRAVNA ODLUKA MSP, SVE DRUGO UGROZILO BI BIH


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je apsolutno ispravna odluka MSP u Hagu da odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije jer bi, kako je istakao, svako drugo rješenje ozbiljno ugrozilo funkcionisanje BiH i dodatno podiglo tenzije u odnosima sa Srbijom. Nikolić je u saopštenju istakao da ugrožavanje funkcionisanja BiH i podizanje tenzija sa Srbijom nikome nije potrebno, "ni sad niti bilo kad.


Pozdravljajući odluku da se odbaci zahtjev, predsjednik je poručio da je očuvanje stabilnosti u regionu vrijednost kojoj je Srbija posvećena i da zato to isto očekujemo od drugih. On je dodao da je srpska strana u BiH reagovala na pravi način pokazavši veliku političku zrelost i odgovornost prema budućnosti regiona.


"Očigledno je argumentacija srpske strane bila pravno i činjenično utemeljena i rezultat je ovakva odluka Međunarodnog suda pravde", zaključio je Nikolić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI