klizišta i poplave

U Doboj- Istoku proglašeno stanje prirodne i druge nesreće

Hronika 09.03.17, 09:38h

U Doboj- Istoku proglašeno stanje prirodne i druge nesreće
Naglasila je da je Spreča priobalno poplavila oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta, te da je vodostaj Spreče u blagom porastu

 

Općinski  štab civilne zaštite Doboj-lstok je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donio  Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine, potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

 

Naglasila je da je  Spreča priobalno poplavila oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta, te da je vodostaj Spreče u blagom porastu.

 

Kovač je dodala da nema poplavljenih stambenih ni infrastrukturnih objekata.

 

Na području općine Kalesija Spreča se izlila i poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi ostali vodotoci su u opadanju.

 

 Put prema Gojčinu je zatvoren zbog visine vodostaja ispod nadvožnjaka. Koristi se zaobilazni put preko Prnjavora.

 

Na području općine Gračanica vodostaj  Spreče je i u toku noći rastao te jutros u 6.00 sati iznosi 417cm.

 

Poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta. Najteža situacija je u Mjesnoj zajednici Donja Orahovica, gdje je u toku noći došlo do plavljenja triju stambenih objekata, iseljene su tri porodice s osam članova. Jedna porodica je iseljena u Društveni dom u Orahovici a druge dvije se nalaze kod rodbine. U  MZ Donja Lohinja pod vodom je stambeni objekt, a dvoje članova porodice su na gornjem spratu kuće.

 

Put za Petrovo iz Donje Orahovice je pod vodom te se trenutno saobraća jednom trakom na vlastitu odgovornost.

 

- Svi ostali vodotoci na području te općine su u koritu- istakla je Kovač.

 

Na području općina Lukavac u protekla 24 sata Kantonalni operativni centar Tuzla prijavio je pokretanje klizišta u naselju Gornje Jaruške.

 

U  Gradačcu prijavljeno je reaktiviranje klizišta na lokalitetu Toke - Kerep, a u Teočaku  klizište na lokalitetu MZ Huseinovići, te je oštećen lokalni put. Na području grada Tuzle prijavljena su tri klizišta: MZ Srednja Lipnica, gdje je oštećen lokalni put, i dva klizišta u u naselju Kojšino i Mala Solina.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI