Sumnjivi poslovi predsjednika RS

FBI istražuje Milorada Dodika: Na meti su i drugi visoki zvaničnici!

Front 08.03.17, 22:00h

FBI istražuje Milorada Dodika: Na meti su i drugi visoki zvaničnici!
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u oktobru prošle godine za “EuroBlic” izjavio da su stručnjaci iz FBI i tužilaštva SAD navodno spremni da dođu u Sarajevo kako bi, prema njegovim tadašnjim riječima, pomogli u prikupljanju dokaza o kriminalu i korupciji domaćih političara

 

Američki FBI aktivno se uključio u istragu o navodnim sumnjivim poslovima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saznaje “EuroBlic”.

 

Advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”, Miodrag Stojanović potvrdio je "Euroblicu" da su agenti FBI u Chicagu uzeli izjavu od Pavlovićeve supruge Mire u vezi sa poslovanjem banke na čijem se čelu nalazi njen muž.

 

- Agenti FBI izvršili su kontrolu poslovanja Pavlović banke – kratko je poručio Stojanović.

 

- Amerikanci su preko svoje ambasade u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć vlastima na nivou BiH u prikupljanju dokaza protiv američkog državljanina Slobodana Pavlovića u vezi s kreditiranjem vile koju je tadašnji premijer RS Milorad Dodik 2007. godine kupio na Dedinju. Iako je zbog toga u Sarajevo tad doputovao i “specijalista” FBI za finansijske malverzacije, tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović odbio je ponuđenu saradnju. To je, između ostalog, bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kasnije ušao u žestoki sukob sa Salihovićem i što je, na kraju, dovelo do Salihovićeve suspenzije sa pozicije glavnog tužioca BiH – ističu sagovornici "Euroblica".

 

Dodaju da se američka ponuda za pomoć pri rasvijetljavanju sumnjivih poslova u koje su upleteni ovdašnji političari nije ograničila samo na aktuelnog predsjednika RS, već da su SAD svoju asistenciju ponudile u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da su u nezakonite radnje umiješani ovdašnji visoki državni zvaničnici.

 

- Na tajnom sastanku, koji je početkom prošle godine održan u Ambasadi SAD u Sarajevu, predstavnicima pravosudnog i sigurnosnog sektora u BiH obećana je pomoć FBI u rasvijetljavanju čak i najsloženijih slučajeva privrednog kriminala. Amerikanci su tada otvoreno poručili da su istražnim organima BiH spremni da na raspolaganje stave svoje najbolje stručnjake za informacione tehnologije i profesionalne “hakere”, koji će “provaliti” u elektronsku poštu i privatne prepiske osumnjičenih – ističu sagovornici "Euroblica".

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u oktobru prošle godine za “EuroBlic” izjavio da su stručnjaci iz FBI i tužilaštva SAD navodno spremni da dođu u Sarajevo kako bi, prema njegovim tadašnjim riječima, pomogli u prikupljanju dokaza o kriminalu i korupciji domaćih političara.

 

Slučaj “Pavlović”

 

Vlasnika “Pavlović banke” Slobodana Pavlovića, bivšeg direktora banke Peru Lazića i referenta za obradu kredita Ljiljanu Garić SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila 11. februara prošle godine.

 

Nedugo nakon hapšenja Pavlović je pušten da se brani sa slobode, ali uz izrečenu mjeru zabrane napuštanja BiH.

 

Dodik je u više prilika javno govorio da u kupovini vile na Dedinju nema ništa sporno te da je kredit u iznosu od 750.000 eura dobio prema svim regularnim procedurama.
 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI