stav žene u bh. politici

Gasal-Vražalica: Žao mi je što u BiH ni same žene ne znaju šta bi trebalo da slave osmog marta!

Front 08.03.17, 14:28h

Gasal-Vražalica: Žao mi je što u BiH ni same žene ne znaju šta bi trebalo da slave osmog marta!
- Međutim, u BiH mi kao žene nemamo razloga ni za kakvo slavlje - ocijenila je Gasal-Vražalica

 

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Maja Gasal-Vražalica izjavila je Feni da joj je žao što u BiH ni same žene nisu dovoljno osviještene šta bi trebalo da slave 8. ožujka svake godine.


Po njenim riječima, trebale bi da slave politička, društvena, ekonomska dostignuća, napretke i sve ostalo u državi u kojoj žive- piše Vecernji.ba

 

- Međutim, u BiH mi kao žene nemamo razloga ni za kakvo slavlje - ocijenila je Gasal-Vražalica.

 

Ustvrdivši da se novac troši na nepotrebne stvari, obnavljanje voznih parkova i slično, ona se pita postoji li ikakav interes da se, recimo, napravi alimentacijski fond u BiH, fond solidarnosti za biomedicinski potpomognutu oplodnju...“da se na neki način iskaže ta solidarnost, a ne samo da bude deklarativna“.

 

Mišljenja je da je goruće pitanje to da je u BiH 52 posto žena, po najnovijem popisu, a "najviše su zastupljene na birou za zapošljavanje“.

 

- Tu nam se daje prednost, jer kako kaže europski zastupnik iz Poljske, žene su slabije, manje inteligentne, manje educirane, obrazovane... Kada to čujete od muškarca koji predstavlja Poljsku, zemlju u Europskom parlamentu u 2017. godini, strah da vas obuzme šta sve može onda da se čuje u nekim drugim zemljama - kazala je Gasal-Vražalica.

 

Navela je da kao žena može reći da su, na neki način, i same žene krive što su ovakvom položaju.

 

- Pokušat ću da obrazložim i kako. Kažu da nas ima 33 posto u političkim strankama. Jedna nevladina organizacija je uradila istraživanje i pokazalo se zaista da mi postojimo u političkim strankama. Međutim, mislim da smo mi u tim političkim strankama nedovoljno glasne, da se još bojimo iskazati svoje otvorene stavove, da još mislimo da su oni ti koji trebaju da upravljaju političkim strankama i procesima koji se itekako tiču i nas, da postoje neki ženski forum i asocijacije u kojima bismo mi trebali da se bavimo 'ženskim pitanjima'...- pojasnila je Gasal-Vražalica.

 

Kaže da ne zna nikada šta su to 'ženska pitanja', a nisu pitanja svih nas. Ona ne podržava niti asocijacije, niti odvajanje po starosnoj dobi, spolu niti na bilo koji drugi način unutar političkih stranaka.

 

- Željela bih da žene pokušaju, unutar svojih političkih stranaka, da promijene kulturu političkog dijaloga, da ne trebaju da misle ako se argumentirano suprotstave čak i lideru stranke i organima stranke, da će to biti neki minus u njihovom životu - istakla je Gasal-Vražalica.

 

Ona čak misli da je plus, jer "čvrsto stojite na svojim nogama, izražavate stav koji će biti dobar za zajednicu, odnosno za državu u kojoj živite i želite da promijenite ovo što do sada imamo“.

 

- Žene moraju biti toliko jake i osnažene u političkim partijama da pokušaju svoje kolege razuvjeriti kada govorimo o socio-ekonomskim problemima BiH, a to su problemi porodiljske naknade, biomedicinski potpomognute oplodnje, djece s posebnim potrebama i uopće djece...- zaključila je Gasal-Vražalica.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI