curi čuvana arhiva

Wikileaks uzdrmao CIA-u: Objavit će dosad najveći broj strogo povjerljivih dokumenata

Hronika 07.03.17, 17:24h

Wikileaks uzdrmao CIA-u: Objavit će dosad najveći broj strogo povjerljivih dokumenata
Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolovane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju

 

Organizacija “Vikiliks” (Wikileaks) je objavila početak serije publikovanja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom “Sef 7”. Radi se o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije.

 

“Količina objavljenih stranica u prvom dijelu “Sefa 7″ već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), što je djelo Edward Snowdena”, navodi se u saopćenju.

 

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolovane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju.

 

“Vikiliks” navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina miliona linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

 

“Jedan od njih dostavio je “Vikiliksu” dijelove te arhive”, napominje se u saopćenju.

 

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i evropskih kompanija, uključujući “Eplov ajfon”, “Guglov android”, “Majkrosoftov vindous”, čak i “Samsungove” televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

 

“Vikiliks” navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i budžetsku prednost nad NSA i da su njeni agenti napravili svoju “armiju hakera”.

 

Pored toga, odjeljene za hakerske operacije pri CIA nema ovlaštenje da sarađuje sa NSA.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI