Klupko se raspetljava

Sud traži nove dokaze o Dodikovom kreditu: Rate uplaćivali radnici Pavlović banke

Hronika 06.03.17, 19:17h

Sud traži nove dokaze o Dodikovom kreditu: Rate uplaćivali radnici Pavlović banke
Mogu potvrditi da je FBI kontrolisao kompaniju Pavlovića, a da li je Dodik vratio kredit, pitanje je za njega. Odakle mu pare, pita Stojanović

 

Izvor: Oslobođenje


Nakon što je otvoren stečaj nad Bobar bankom, u dijelu bh. javnosti čuli su se komentari i da bi se Pavlović banka mogla naći u istoj situaciji zbog višemilionskog kredita koji je podigla u toj banci, a koji bi trebao, shodno Zakonu o stečaju RS-a, biti vraćen u jednokratnom iznosu. Zainteresovani za stanje u samoj banci, a shodno ovim navodima, obratili smo se upravi iz koje su nam saopštili da su se “tokom prošle godine u javnosti više puta pojavljivale netačne informacije o poslovanju Pavlović banke, naročito u pogledu povezivanja sa poslovanjem Bobar banke”.

 

Neprimjereno poređenje

 

- Radi pravilnog informisanja javnosti, obavještavamo vas da Pavlović banka nema nikakva potraživanja niti obaveze niti bilo kakve druge poslovne odnose sa Bobar bankom. Pavlović banka ima solidnu finansijsku strukturu, potpuno je solventna i likvidna banka za sve vrijeme svog postojanja. Kvalitet banke je potvrđen i time što je opstala u izuzetno teškim uslovima tokom prošle godine. Stoga je povezivanje i pravljenje poređenja između Pavlović i Bobar banke potpuno neprimjereno, navodi se u odgovoru dostavljenom Oslobođenju.

 

Dodatna nagađanja vezana za nastavak poslovanja Pavlović bake pojavila su se nakon što su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu 11. februara 2016. godine uhapsili njenog vlasnika Slobodana Pavlovića. Osim Pavlovića, slobode su tada lišeni i Pero Lazić, bivši direktor Pavlović banke, kao i Ljiljana Garić, nekadašnji referent za obrade kredita u toj banci. Svi su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u vezi sa dodjelom kredita predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku za kupovinu vile na beogradskom Dedinju. Slučaj Pavlović banka pokrenut je nekoliko mjeseci ranije, nakon što je Srpska demokratska stranka podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića, vlasnika te banke i još nekoliko službenika banke zbog malverzacija oko dodjele kredita kojim je Dodik pokušao da pokrije porijeklo novca za kupovinu vile u Beogradu. Dodik, koji je u to vrijeme bio premijer Srpske, ranije je saopštio da je iz Pavlović banke prebacio u maju 2007. godine 750 hiljada eura na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

 

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od Pavlović banke kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije - 27. juna 2008. godine, kada je on odobren.

 

Kontrola poslovanja

 

Sve dokumente u vezi sa ovim transakcijama objavio je SDS na svojoj zvaničnoj internet-stranici. Iz te dokumentacije vidljivo je da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici Pavlović banke. Tokom istrage u ovom slučaju saslušani su službenici Pavlović banke, a u dva navrata i vlasnik banke Slobodan Pavlović. Dodik je u nekoliko navrata tvrdio da u cijelom slučaju nema ništa sporno i da je potpuno regularno dobio kredit od te banke. On je vilu na Dedinju izdao pod zakup i to 31. januara 2008. SDS je u svojoj krivičnoj prijavi zatražio od pravosudnih organa da istraže i to da li je Slobodanu Pavloviću kao kontrauslugu za plaćanje vile na Dedinju, Investiciono-razvojna banka RS-a dala kredit od pet miliona KM, odnosno njegovoj firmi Akva siti, za izgradnju vodenog parka.

 

Istraga u ovom predmetu još nije okončana, a Pavloviću je i dalje na snazi mjera zabrane napuštanja BiH.

 

Na naša pitanja da li je tačno da je Dodik kredit isplatio preko noći, te da li su Slobodanovu suprugu Miru posjetili agenti FBI-ja u Chicagu, advokat koji zastupa vlasnika Pavlović banke Miodrag Stojanović odgovara: “Mogu potvrditi ovo drugo".

 

Istraga je u SAD-u rađena po zamolbi Tužilaštva BiH, a uključivala je poslovanje Slobodanove kompanije u Americi.

 

Međutim, to je bilo prije nekoliko mjeseci i nema veze sa stavljanjem predsjednika RS-a na crnu listu”.

 

Prema Stojanovićevim riječima, Mira Pavlović sada je u bolnici, a Sud BiH je ponovo odbio žalbu na mjeru zabrane kretanja Slobodanu Pavloviću.

 

- Naša je žalba odbijena prije nekoliko dana, ali je Apelaciono vijeće u obrazloženju konstatovalo da istraga predugo traje i da Tužilaštvo BiH mora ponuditi nove dokaze do 25. marta. Tada slijedi nova kontrola mjera i to meni zapravo daje novu šansu da Slobodanu može biti odobren odlazak u SAD, ističe Stojanović.

 

Postupajući tužilac Mirza Hukeljić, osim SAD-a, zamolnice je slao i u druge države (poput Srbije, Hrvatske i Austrije), ali na odgovore još čeka.

 

- Ja nemam informaciju o tome da je Dodik isplatio cijeli iznos kredita. Ako je to i učinio, to opet nije pitanje za banku, već za njega. Odakle mu pare, napominje Stojanović.

 

Bolji rejting

 

Predmet koji se vodi u Tužilaštvu BiH, podsjeća Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine, u jednom trenutku poljuljao je povjerenje klijenata u Pavlović banku. U upravi banke, pak, tvrde da se to nije dogodilo.

 

- Mjera zabrane napuštanja BiH gospodinu Slobodanu Pavloviću ne utiče na poslovanje banke, jer banka, kao akcionarsko društvo, ima svoje organe upravljanja i rukovođenja koji nesmetano vode poslovanje. Depoziti banke, naročito stanovništva, od oktobra 2016. godine bilježe konstantan trend rasta, što je dokaz poboljšanja rejtinga banke među klijentima, navodi uprava banke.

 

Milojević, međutim, kaže da bi do propasti Pavlović bake moglo doći, ali da takva sudbina čeka i sve domaće banke koje glavninu svog kapitala zasnivaju na depozitima pravnih i fizičkih lica.

 

- No, to neće ići tako brzo i jedino što bi Pavlović banku moglo uzdrmati jeste podizanje optužnice protiv Dodika i Pavlovića vezano za dodjelu kredita Dodiku za kupovinu vile u Beogradu. Klijenti bi se mogli odlučiti za povlačenje depozita, što bi ujedno bio početak kraja te banke, analizira Milojević.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI