Slovački ministar vanjskih poslova tvrdi

Lajčak o jugoistoku Europe: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi

Front 06.03.17, 17:23h

Lajčak o jugoistoku Europe: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi
Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta, kaže Lajčak

 

Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.


 
 "EU postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo posljedice - imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što je EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Europe.

 

 Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svom prošlotjednom posjetu tim zemljama.

 

 "Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta", kaže Lajčak.

 

 Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put.

 

 "Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put i stabilnost", rekao je Stier, koji je prošli tjedan posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI