na šarovićev zahtjev

EU se izvinila zbog propusta, carine na izvoz još 2 mjeseca

Front 06.03.17, 13:57h

EU se izvinila zbog propusta, carine na izvoz još 2 mjeseca
Šarović je izjavio da je, uz izvinjenje Evropske komisije zbog propusta, dobio uvjeravanja da će kada sistem tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno djejstvo od 1. februara 2017.

 

Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića za objašnjenje kašnjenja u primjeni adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Evropska komisija je odgovorila da je došlo do kašnjenja zbog neblagovremene izmjene odgovarajućih uredbi EK-a i da će im za to ažuriranje biti potrebno još dva mjeseca.

 

Šarović je izjavio da je, uz izvinjenje Evropske komisije zbog propusta, dobio uvjeravanja da će kada sistem tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno djejstvo od 1. februara 2017., te da će svim bosanskohercegovačkim izvoznicima u EU kojima nije odobren preferencijalni režim naplaćene carine biti u cijelosti refundirane.

 

Grešku evropske administracije neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara ove godine kada su naplaćivane carine u punom iznosu, iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz od 500 tona ribe, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI