JEDNA DRŽAVA, TRI PISMA

Šta je Dragan Čović napisao u svom odgovoru sudu u Hagu?

Front 03.03.17, 08:29h

Šta je Dragan Čović napisao u svom odgovoru sudu u Hagu?
Najveća nepoznanica do sada je bio stav Čovića o pitanju zahtjeva za reviziju i samog kredibiliteta agenta

 


Pojedinačna pisma trojice članova Predsjedništva BiH upućena Međunarodnom sudu pravde u Haagu kao odgovor na pisma te pravosudne institucije upućena Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem, te bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, mogla bi odrediti sudbinu zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.


Iako Izetbegović, Čović i Ivanić nisu otkrili šta su odgovorili na pitanje MSP o statusu Sakiba Softića, agenta BiH pri tome Sudu, a u vezi čega su nedoumice u Sudu izazvala pisma Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH i Igora Crnatka, koji osporavaju Softićev legitimitet, izvjesno je da je Izetbegović uz svoju argumentaciju Sudu priložio i odluku o Softićevom imenovanju iz 2002. godine, piše Avaz.ba.


S druge strane, Ivanić je u svom odgovoru ponovo negirao legitimitet Softića.


Najveća nepoznanica do sada je bio stav Čovića o pitanju zahtjeva za reviziju i samog kredibiliteta agenta, jer Čović je danima u svojim izjavama insistirao na tome da bi odluka o pitanju revizije u Predsjedništvu trebala biti usaglašena, te da ne bi smjelo biti preglasavanja.


Kako saznaje Avaz.ba, Čović je u svom odgovoru Sudu napisao da Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ nije razmatralo niti odlučivalo o sadržaju iz pisma kao da nije razmatralo ni samo pismo, te da nije utvrdilo nikakav zajednički stav, pa ga on stoga ne može ni dostaviti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI