Zbog objave na Twitteru

Evropski parlament ukinuo poslanički imunitet za Marine Le Pen

Front 02.03.17, 13:26h

Evropski parlament ukinuo poslanički imunitet za Marine Le Pen
Na današnjem glasanju Evropskog parlamenta potvrđena je preliminarna odluka koju je u utorak donio komitet za pravna pitanja parlamenta

 

Poslanici Evropskog parlamenta ukinuli su evropski parlamentarni imunitet francuskoj predsjedničkoj kandidatkinji Marine Le Pen u četvrtak zbog objavljivanja fotografija na Twitteru koje prikazuju nasilje Islamske države.

 

Le Pen, koja predvodi svoj Nacionalni front u Evropskom parlamentu, postavila je tri fotografije pogubljenja koje  je izvela Islamska država u decembru 2015., uključujući i odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyu.

 

Na današnjem glasanju Evropskog parlamenta potvrđena je preliminarna odluka koju je u utorak donio komitet za pravna pitanja parlamenta.

 

Le Pen imunitet štiti od krivičnog progona. Njegovim ukidanjem parlament, međutim, omogućava pokretanje zakonske akcije protiv nje.

 

Njen prekršaj smatra se kao "objavljivanje nasilnih fotografija" koji pod određenim okolnostima povlači kaznu do tri godine zatvora i globu od 75.000 eura, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI