U Makedoniji burno

Zaev: Ivanov je izvršio državni udar

Front 02.03.17, 08:08h

Zaev: Ivanov je izvršio državni udar
Unatoč svim pritiscima međunarodne zajednice na Ivanova da mandat za sastav nove vlade preda čelniku SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je zajedno s albanskim strankama prikupio 67 zastupničkih potpisa, šest više od neophodnog, makedonski predsjednik je odbio to učiniti

 

Čelnik makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev izjavio je da je predsjednik Makedonije George Ivanov "izvršio državni udar".

 

On je to rekao nakon odluke Ivanova da mu ne dodijeli mandat za sastav nove vlade.

 

Ivanov mora povući odluku i dodjeli mandat za formiranje nove vlade, budući da ga ustav obvezuje na to da ne smije negira većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata zastupnika, poručio je Zaev u obraćanju javnosti, javila je MIA.

 

"Ivanov je uvukao Makedoniju u duboku krizu s nesagledivim posljedicama po državu i građane", rekao je Zaev i dodao da šef države na taj način sprječava legalan i legitiman transfer vlasti.

 

Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, pozvao je građane da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa koji vode ka formiranju nove reformske vlade u Makedoniji koja će se, kako je rekao, fokusirati na realne potrebe građana i države, kao i na vladavinu prava.

 

Unatoč svim pritiscima međunarodne zajednice na Ivanova da mandat za sastav nove vlade preda čelniku SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je zajedno s albanskim strankama prikupio 67 zastupničkih potpisa, šest više od neophodnog, makedonski predsjednik je odbio to učiniti.

 

To se dogodilo dan uoči posjete šefice europske diplomacije Federice Mogherini Skoplju.

 

Ovo odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih makedonskih i stranih elektroničkih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može povjeriti mandat nekome tko ugrožava neovisnost i suverenitet Makedonije, prenosi Tanjug.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI