NEODRŽIVI MODEL TRAŽI HITNU PROMJENU

Novi prijedlog za uređenje javnog RTV sistema: RTRS ostaje... Da li se FTV dijeli na bošnjački i hrvatski servis?!

Hronika 27.02.17, 11:58h

Novi prijedlog za uređenje javnog RTV sistema: RTRS ostaje... Da li se FTV dijeli na bošnjački i hrvatski servis?!
Hrvatski narodni sabor predložio je dva modela o tome kako u budućnosti treba da izgleda Javni RTV sisem u BiH, jer je, smatraju iz HNS-a, neodrživ model koji trenutno postoji u BiH

 

 

O HNS-ovom prijedlogu uređenja javnog televizijskog sistema u Bosni i Hercegovini razgovarat će se danas na javnoj raspravi u zgradi Parlamena Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sa početkom u 12 sati, piše Patria.


Hrvatski narodni sabor predložio je dva modela o tome kako u budućnosti treba da izgleda Javni RTV sisem u BiH, jer je, smatraju iz HNS-a, neodrživ model koji trenutno postoji u BiH.


Prvi HNS-ov model podrazumjeva da se Jani RTV sistem u BiH podijeli na četiri servisa, jedan krovni, građanski, BHRT1, i tri koja bi program emitovala na jezicima konstitutivnih naroda u zemlji; BHRT B, BHRT S i BHRT  H, sa sjedištima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.


Drugi, dopunski prijedlog HNS-a podrazumjeva krovni javni RTV sistem u BiH odosno BHRT, zatim RTRS i Radioteleviziju Federacije BiH, koja bi se sastojala od dva servisa, jedan bi progam emitirao na bosanskom, drugi na hrvatskom jeziku. RTRS bi program emitivao na srpskom jeziku. Sva ti servisa bi imala obavezu dio programa peuzimati od drugih servisa.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI