ZA ILI PROTIV REVIZIJE TUŽBE

Šta će Dragan Čović iznijeti u pismu Hagu: 'Nema većeg šamara kojeg smo dobili'!

Front 27.02.17, 11:10h

 Šta će Dragan Čović iznijeti u pismu Hagu: 'Nema većeg šamara kojeg smo dobili'!
Čović je rekao da ne zna sadržaj pisma, ali da osjeća da Sud u Hagu traži od članova Predsjedništva BiH da se izjasne o reviziji presude BiH protiv Srbije za genocid


Član Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda Dragan Čović govorio je na druženju sa novinarima danas u Sarajevu o pismu koje je Međunarodni sud pravde u Hagu uputio trojici članova Predsjedništva BiH. Čović je rekao da ne zna sadržaj pisma, ali da osjeća da Sud u Hagu traži od članova Predsjedništva BiH da se izjasne o reviziji presude BiH protiv Srbije za genocid.


Zahtjev za reviziju presude iz 2007. u kojoj je Srbija pred Međunarodnim sudom u Hagu kažnjena za spriječavanje genocida nad Bošnjacima u BiH ali ne i za genocid podnio je prošle sedmice agent BiH Sakib Softić, nakon čega je u BiH nastupila politička kriza. Predstavnici bosanskih Srba traže da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povuče zahtjev za reviziju presude.


- Nema većeg šamara kojeg smo dobili. Ovakav način korespondencije govori kakva je situcija u Bosni i Hercegovini – rekao je Čović.


- Vidjet ću kako ću odgovoriti Sudu u Hagu. Jednom smo napravili grešku i sada vidimo posljedice - dio vlasti kaže da je u tehničkom mandatu. Ja sam stava da u ime BiH moramo govoriti jednim glasom. Moramo zakazati hitnu sjednicu i pronaći rješenje i jedinstven stav u vezi ove teme. Da li je on revizija ili ne, koncenzus se mora pronaći, makar sjedili pet sati. Što se tiče sam revizije presude protiv Srbije, to je i političko i pravno pitanje. Neko je htio da to pitanje pretvori u samo pravno pitanje, ali nije tako. To pitanje je i političko - dodao je Čović.


- U odgovoru na pismo neću jasno reći da sam za reviziju ili da nisam, jer moramo zaštiti Predsjedništvo BiH kao instituciju. Ne možemo odvojeno razgovarati ni sa kim, a time ni sa Međunarodnim sudom - otkrio je Čović.


On je rekao da pojedinac ne može govoriti u ime Bosne i Hercegovine, jer „tu dolazimo u novu opasnost da ne dobijemo Zakon o vanjskim poslovima, kojeg svakako nemamo“.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI